Pekplattan Surface 3 har klara begränsningar

2015-06-10 05:00  
Surface 3 – Microsofts nya fungerar bra som extra Minecraftdator åt barnen. Foto: Anders Thoresson

NY TEKNIK TESTAR. Nya Surface 3 är Microsofts senaste försök med en produkt som är lika mycket pekplatta som bärbar dator. Hårdvarumässigt är den nära. Men först när Windows 10 släpps går det att bedöma resultatet fullt ut.

En sak har Microsoft definitivt lyckats med. När tangentbordet är anslutet och stödjebenet utfällt är Surface 3 väldigt mycket bärbar dator. Det går absolut att hitta datorer med ett bekvämare tangentbord och mer distinkt pekplatta. Men på den punkt där de flesta andra plattor-plus-tangentbord-kombinationer fallerar levererar Microsoft: det går utmärkt att placera plattan i knät och jobba på samma sätt som med en bärbar dator.

Hos Microsoft är tanken att 2-i-1-produkter ska tilltala dem som ”vill ha en platta men behöver en dator”. Och just ”behöver” tror jag till stor del handlar om att kunna skriva på ett tangentbord oavsett var man befinner sig. Det är i alla fall vad som får mig att packa min dator i stället för Ipad, ställ och tangentbord när jag lämnar kontoret.

En annan intressant detalj i hårdvaran är den medföljande pennan. För någon som läser mycket pdf-dokument i jobbet har pekplattorna erbjudit helt nya möjligheter. Att markera, göra kommentarer och så vidare. De flesta pennor är passiva och ersätter egentligen bara pekfingret.

Men med Surface följer en aktiv penna, som ansluts till plattan via bluetooth. Det innebär bland annat att risken för att handleden ska tolkas som ett tryck på skärmen försvinner.

I det sammanhanget är 3:2-formatet på skärmen bra, eftersom det påminner om ett A4 och därmed känns vant att hantera som anteckningsblock. Däremot hade plattan gärna fått vara tunnare.

Under huven sitter Intels nya Atom X7-processor. ”80 procent av prestandan jämfört med en Core i3”, hävdar Microsoft. Men den lämnar mig med en otydlig upplevelse.

Å ena sidan känns det som att plattan är tillräckligt snabb för normala kontorsuppgifter. Och när barnen behöver en extra Minecraft-maskin duger plattan också bra. Å andra sidan är jag ibland snabbare än datorn när jag sätter mig och skriver. Då och då kan jag avsluta en mening och sedan titta på skärmen och se hur de sista orden dyker upp ett efter ett.

I dagsläget kör Surface 3 Windows 8.1, men när Microsoft släpper Windows 10 går det att uppgradera utan någon kostnad. Och egentligen är det först då som det går att komma med ett slutgiltigt omdöme. Men för den som behöver en ny, relativt billig dator som gärna får dubblera som pekplatta är Surface 3 ett alternativ att överväga redan nu.

Bättre att vänta med inköp tills Windows 10 kommer.



Följ Ny Teknik på Facebook!



Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Tio timmar batteritid

Dator: Microsoft Surface 3.

Pris: Från 5 700 kronor beroende på utförande.

Processor: Intel Atom X7.

Internminne: 2 eller 4 GB.

Lagring: 64 eller 128 GB.

Skärm: 10,8 tum, 1 920 x 1 280 punkter.

Batteritid: Upp till tio timmar.

Storlek: 267 x 187 x 8,7 mm.

Vikt: 622 gram.

Övrigt: Usb, Mini Displayport, kortläsare för micro-sd, laddning via micro-usb, ett års prenumeration på Office 365.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer