Parkerna i havet växer i rekordfart

2012-11-08 07:30  

Vindkraft ska ersätta kärnkraften om tio år. För att klara det krävs en snabb utbyggnad på 500 stora havsbaserade vindturbiner – om året.

Utbyggnaden av den förnybara energi i Tyskland är en fantastisk framgång. På tio år har andelen förnybar el trefaldigats, och uppgår i dag till 25 procent.

Över en miljon tyska hushåll har redan solceller på taket. Utbyggnadstakten har accelererat de senaste två åren i takt med att priset på solceller rasat.

Trots det står solcellerna för en mindre del av elproduktionen. Vindkraften betyder desto mer. Per invånare har Tyskland ungefär 50 procent mer installerad vindkraft än Sverige.

Det är också främst vindkraft som ska ersätta kärnkraften. Till år 2020 ska vindkraftens andel av elproduktionen öka från 8 till 26 procent. Utbyggnaden på land är i det närmaste klar.

Återstår gör den havsbaserade vindkraften, som än så länge är marginell, och att uppgradera befintliga turbiner.

Den stora potentialen för att klara nedläggningen av kärnkraften 2020 är vindturbiner på 3–5 MW flera mil utanför den tyska kusen. Nätoperatörerna räknar med att det då finns 12 900 MW havsbaserad vindkraft. För att klara det krävs en utbyggnadstakt på runt 500 turbiner om året.

Den havsbaserade vindkraftens utmaningar är bland annat den korrosiva miljön och anslutningen till kraftnätet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer