Omstörtare – som Uber, Zazzle och Quirky

2014-11-20 07:14  
Helen Ahlbom

KRÖNIKA. Är din bransch hotad? Har du koll på bolagen som kan slå undan benen för ditt företag? Eller är du en entreprenör som söker billigare och enklare lösningar?

Varje dag dyker det upp företag som utmanar etablissemanget och samtidigt gör livet lättare för uppstartsbolag. På engelska kallas de nya utmanarna för ”digital disrupters”. En trubbig svensk översättning är digitala omstörtare.

På senare tid har jag noterat mängder av exempel inom så gott som varje bransch. Många av dem kommer inte ens överleva sitt första år, andra kommer att förändra vårt sätt att se på världen.

Kanske kan min lista med utmanare ge ingenjörer på både stora och små företag en tankeställare:

Finansiering. Det krävs inte längre känningar hos riskkapitalisterna i Silicon Valley eller svenska Industrifonden för att komma i gång. Med gräsrotsfinansiering via nätet, så kallad crowdfunding, kan en okänd spelare locka till sig kapital för bra idéer. Mest känt är amerikanska Kickstarter och Lending Club. Med bas i Sverige finns Fundedbyme, i Finland Fixura och i Norge Trustbuddy.

Innovation. Den egna utvecklingsavdelningen kan kompletteras med hjälp utifrån. På sajten Quirky lägger folk upp sina egna innovationer.

Även giganter tar hjälp därifrån. Jätten GE samarbetar med Quirky-innovatörerna om uppkopplade prylar, som sedan säljs via den sajten.

Ericsson kan knappast kallas för ”digital omstörtare”, men gör ett försök att tänka nytt. Bolaget har just öppnat ”Garaget” i Kista, där forskare ska finnas på plats för att hjälpa andra med utveckling.

Hårdvara. Att investera i egen hårdvara från Dell och Cisco är ute bland unga innovationsföretag. De hyr i stället molntjänster hos företag som Amazon.

Tillverkning. Egen produktion är inte heller ett måste. Tillverkning av prototyper läggs redan ut hos företag med avancerade 3d-skrivare, som Zazzle eller Local Motors. Snart används de för större volymer.

Marknadsföring. Med digitala marknadsplatser som Appstore, Google Play och Amazon kan unga entreprenörer hålla nere budgeten.

Tjänsteresor. Taxi och hotell utmanas av billigare nätbaserade transportföretag som Uber och Lyft samt privatrumsförmedlare som Airbnb. Lokala restauranger möter konkurrens av Eatwith, som förmedlar ”hemma hos-middagar” i 17 städer världen över.

Mötesplats. Har du inte blivit medlem i stadens Rotaryklubb? Testa i stället Startuptravels, ett danskt initiativ för att koppla ihop entreprenörer i närområdet och ute på resa.

Ett exempel på ett ungt svensk företag som snabbt nått ut i världen utan höga investeringskostnader är serieentreprenören Hjalmar Winblads presentkortsföretag Wrapp.

Där används Facebook för intranät, Dropbox för dokumenthantering och en molntjänst från Amazon. De anställda brukar också Google Docs, Calendar och Hangout för dokument, kalender och videokonferenser. Och för försäljning och kundtjänst nyttjas en molntjänst från Salesforce och Linkedin.

Det är bara att vänja sig vid nyordningen. De kaxiga omstörtarna är här för att stanna. Kanske inte just företaget A eller B eller C, men säkert X, Y och Z.

Mer om: Helen Ahlbom Uber

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer