Omstart av Oskarshamn 1 och 2 stoppas

2015-09-30 16:06  
Oskarshamns kärnkraftverk Foto: Maths Borgen /TT

Oskarshamn 1 och 2 kommer troligen aldrig mer att producera el. Det är majoritetsägaren Eons linje inför en extra bolagsstämma den 14 oktober. Ägarna har nyligen investerat 8 miljarder bara i O2:an.

Styrelsen för OKG, Oskarshamns kärnkraftverk, beslutade idag, 30 september, om en extra bolagsstämma den 14 oktober. Majoritetsägaren Eon vill då besluta om att två reaktorer aldrig mer tas i drift. Minoritetsägaren Fortum vill inte ha nedläggning, men kan inte blockera beslutet. Enligt Louise Gudmundsson, presstaleskvinna för Eon gäller beslut med enkel majoritet i detta fall.

Att de båda reaktorerna ska stängas har varit känt en tid, men det går nu mycket fortare än vad som sagts tidigare.

Oskarshamn 2 står stilla sedan sommaren 2013 på grund av abrete med en stor modernisering. Även den mindre Oskarshamn 1 står just nu, sedan augusti och har även stoppats flera gånger tidigare i år.

Planen för Oskarshamn 2 var tidigare att modernisera reaktorn och höja effekten med bortåt 30 procent till över 800 megawatt, troligen den största effekthöjningen på ett kärnkraftverk någonsin i världen. Projektet drog ut på tiden flera gånger och uppskattades i november 2013 kosta 8 miljarder.

- Investeringsbeslutet inleddes 2006,  och då såg marknadsläget och det politiska läget helt annorlunda ut, säger Gudmundsson.

2006 var marknadspriset på el 46 öre, enligt Svensk Energi. Terminspriset på el för 2016 har sedan dess fallit och är nu strax över 20 öre.

OKG:s kostnader för elproduktion var 2013 och 2014 över 40 öre/kWh enligt årsberättelserna.

Om bolagstämman som väntat beslutar om omedelbar stängning innebär det inga snabba besparingar. Reaktorerna måste ha alla säkerhetssystem i funktion och full bemanning dygnet runt fram till dess att Miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten gett tillstånd att gå ned till ”servicedrift”, vilket också förutsätter att det högradioaktiva bränslet lyfts ut.

Det kan enligt vad Ny Teknik erfar ta något år.

Då kan bemanningen minska, men ingalunda till noll. I Barsebäck, vars reaktorer stängdes 1999 respektive 2004 arbetar fortfarande minst 60 personer.

- Inga uppsägningar kommer att ske på grund av ett avvecklingsbeslut under en tvåårsperiod, uppger Gudmundsson.

OKG kan också spara pengar på att dra in på inhyrd arbetskraft, en ganska stor post.

Oskarhamn 3 är nyligen upprustad och blev då världens största kokarreaktor. Den är större i effekt än båda de andra reaktorerna tillsammans och planeras vara i drift många år till.

Eon-koncernen i Tyskland har beslutat att klyva företaget i en del för fossil och kärnkraft (Uniper) och en annan del för förnybart och nät, i avsikt att avyttra den förra delen. Det har dock inte påverkat det svenska beslutet enligt Gudmundsson.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om energi!

 

Fredrik Lundberg

Mer om: Oskarhamn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer