Samhälle

Omfattande telefonstörningar gör att landsting går upp i stabsläge

Foto: Jonas Ekströmer / TT
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Åklagarmyndigheten, Swedavia och flera kommuner och landsting drabbas av de telefoniproblem som uppstått hos teleoperatören Tele2.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Region Kronoberg och Västerås stad har gått upp i stabsläge till följd av problemen.

– Orsaken är att en av våra underleverantörer just nu har störningar. Vi jobbar tätt tillsammans med dem för att kunna identifiera felet och säkerställa att det här åtgärdas så fort som bara möjligt, säger Malin Selander, kommunikationschef vid Tele2, till TT.

Vid 14.30-tiden kan företaget fortfarande inte lämna någon prognos för när problemen ska vara åtgärdade.

– Vi sitter just nu med vår leverantör för en statusuppdatering, säger Louise Ekman, press- och pr-ansvarig hos Tele2.

Vissa företagskunder drabbade

På företagets hemsida står det att störningen påverkar vissa av bolagets företagskunder, men hon kan inte gå in i detalj på vilka myndigheter och organisationer som drabbats.

Hos Swedavia slutade in- och utgående telefoni att fungera på morgonen, berättar presschef Hans Uhrus. De som vill komma i kontakt med Swedavia uppmanas att mejla. Swedavias mobiltelefoner fungerar också.

– Vår flygverksamhet fungerar helt och hållet som vanligt, säger Hans Uhrus.

Åklagarmyndigheten hör också till de drabbade, men där fungerar direkt- och gruppnummer, däremot går det inte att ringa till växeln.

– Det är inte något jättestort problem. Vi kan ringa ut och det fungerar också att ringa internt, säger kommunikationsdirektör Karin Rosander.

Flera landsting i stabsläge

Många landsting, regioner och kommuner har också drabbats.

Ett av de drabbade landstingen är Region Kronoberg, som gått upp i stabsläge, rapporterar P4 Kronoberg. Stabsläge innebär att ledning eller nyckelfunktioner samlas och utvärderar läget.

– Vi har reservrutiner och kan använda mobiltelefoni och vårt radiosystem Rakel. För patienter och kronobergare så finns fortfarande rådgivningen på 1177 i gång och handlar det om akuta livshotande tillstånd så är det 112 som gäller, säger pressekreterare Stefan Silvander Ahlrik till Smålandsposten.

Även Västerås stad har gått upp i stabsläge på grund av telefoniproblem, rapporterar SVT Nyheter Västmanland.