Digitalisering

Obamas Twitter-expert går till Google

Jared Cohen – 28-åringen som varit Hillary Clintons högra hand inom ny internetteknik – blir nu chef för Googles nya satsning Google Ideas, en insatsstyrka för världsförbättring.

Publicerad

Under tisdagen blev det klart att Jared Cohen blir chef för Googles nya avdelning Google Ideas. Det avslöjade han själv i ett Twitter-inlägg.

Enligt Jared Cohen blir det ett slags insatsstyrka som på kort tid kan samla intressenter från vitt skilda håll för att tackla globala utmaningar som anti-terrorism och ickespridning av kärnvapen.

I Obamas administration har han arbetat med likande uppgifter under utrikesminister Hillary Clinton, som den yngsta medlemmen i utrikesdepartementets avdelning för politisk planering.

– Vi är den enda enheten inom utrikesdepartemetet, kanske i hela USA:s regering, som har mandat att sitta och tänka stora tankar, tänka framåt och pussla ihop bitar, som han själv uttrycker det i en intervju med tidningen Foreign Policy.

Han säger att avdelningen utvecklats från en tankesmedja till en tanke- och handlingssmedja, vilket även Google Ideas är tänkt att vara.

Jared Cohen sägs tillsammans med kollegan Alec Ross ligga bakom en moderniserad syn på diplomati och ett ökat användande av nätverkande, inte minst genom tjänster som Twitter och Facebook.

Själv följs han av drygt 300.000 personer på Twitter.

Han är bland annat känd för att med ett mejl till Twitters ordförande Jack Dorsey ha stoppat  ett planerat uppehåll i tjänsten, just medan valet i Iran pågick – meddelanden på Twitter visade sig nämligen ha ett inflytande på valet som låg i USA:s intresse.

En annan illustration av Jared Cohens syn på modern diplomati och sociala nätverk är hans uttande: "2000-talet är verkligen en hemsk tid att vara ett kontrollfreak i".

Jared Cohen som fyller 29 i november har redan jobbat under två presidenter, Bush och Obama.

Som 22-åring lyckades han ordna ett möte med Bush utrikesminister Condoleezza Rice, efter resor till Syrien, Libanon, Irak och Iran.

– Han hade insikter kring Iran som vi faktiskt inte hade i regeringen. Han var så tydlig att jag bad honom skriva en kort rapport som jag kunde skicka till presidenten, berättade Condoleezza Rice för New York Timesjournalisten Jesse Lichtenstein.

Mötet ledde sedan vidare till att Jared Cohen fick arbeta under Condoleezza Rice, som han fortfarande betraktar som sin mentor, enligt artikeln i New York Times Magazine.