ÖB tvekar om nästa Jas-version

2011-06-21 23:00  
ÖB Sven Göransson. Foto: Scanpix

ÖB Sverker Göranson omprövar utvecklingsplanerna för Jas 39 Gripen. Vilka förmågor planet får i framtiden är därmed oklart.

<p>Nästa generation Gripen har beskrivits som ett flygstridssystem med ny motor, större bränsletankar, ny radar, kraftigare vapenbalkar och nya flygdatorer. </p> <p>Men nu ska Försvarsmakten och FMV (Försvarets materielverk) analysera hela systemet på nytt.</p> <p>- Vi gör en omprövning av hela flygstridsystemet och funderar brett och långsiktigt, säger brigadgeneral Dennis Gyllensporre, utvecklingschef i Försvarsmakten.</p> <p>Arbetet sker i nära samarbete med FMV, som levererar stöd i fråga om teknik och industriella förutsättningar.</p> <p>Dennis Gyllensporre uppger att ÖB kommer att lämna sin rekommendation om vilka flygstridsförmågor man vill ha till regeringen i mars 2012 - i samband med att försvarsmakten lämnar sitt budgetunderlag för 2013.</p> <p>- Men redan i höst har vi ambitionen att kunna säga lite mer om hur vi resonerar och vad som är realiserbart, säger han.</p> <p>Gripen-systemet är tänkt att vidmakthållas minst till år 2040.</p> <p>- Vi gör nu studier och granskningar av olika delsystem och tekniker som nya sensorsystem och system för överlevnad - exempelvis telekrigssystem och smyganpassning, säger Martin Kruse, ställföreträdande projektledare för Gripen på FMV.</p> <p>Av ett hemligt försvarsdokument som Ny Teknik fått läsa vissa delar av framgår att Sverker Göransson tänkte inleda utveckling av nya Gripen kallad E/F redan under 2012, men att han nu svängt. </p> <p>I stället ska ÖB nästa år lämna in en plan för att utveckla C/D-modellen 2013-2021. Samtidigt skriver han att stridsflygsystemet kräver "ett omfattande förmågelyft" under perioden 2020-2030. </p> <p>Dokumentet utgörs av Försvarsmaktens kompletterande budgetunderlag till regeringen som lämnades in i maj 2011.</p> <p>"Syftet med denna komplettering är att säkerställa handlingsfrihet avseende innehåll i förmågelyftet", skriver Sverker Göransson i dokumentet. </p>

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer