Nytt system för självlärande robotar

2014-10-07 23:00  
Brain Corporation använder Eye­rover, en självbalanserande robot, i utvecklingen av sin teknik.

Programvara. I stället för att programmera robotar kan man skapa robotar med förmåga att härma någon. Det är tanken bakom operativsystemet Brain OS från Brain Corporation i San Diego.

Företagets idé är att robotar som lär sig själva är bättre i alldagliga situationer. Ett exempel är servicerobotar i hemmet som plockar i ordning, städar och går ut med soporna.

Brain OS plus hårdvara – en komplett dator på ett kretskort – är utformad för att kunna monteras in i valfri robot som får förmågan att lära sig själv. Roboten instrueras genom att man visar hur den ska bete sig. Inlärningen kan ske på minuter, och när roboten väl lärt sig en uppgift kan kunskapen kopieras till en annan robot.

Företaget tänker sig också att operativsystemet även kan användas i teknik för automatiserade funktioner i smarta hem.

Bakar drömplan i största autoklaven

Flygtillverkning. Boeing 787 tillverkas till stora delar av kolfiberkompositer. Japanska företag har en betydande del av tillverkningen av dessa.

För att få en jämnare härdning har Kawasaki byggt världens största autoklav, som kan liknas vid en tryckkokare. Autoklaven mäter 9 meter i diameter, är 30 meter lång och väger 920 ton.

Företaget tillverkar hela sektioner av den främre delen av flygkroppen. Kolfibern ­levereras av ett annat japanskt företag, Toray.

Autoklaven ska transporteras sjövägen till fabriksanläggningen i Yatomi där sektionerna till Dreamliner tillverkas.

Kawasaki har investerat drygt två miljarder kronor i produktionsanläggningen för Dreamliner.

Här öppnar nytt forskningscenter

Kompositer. Ett nytt forskningscenter för högautomatiserad produktion av kompositprodukter har öppnats i Linköping.

Centret kommer att ha sju anställda och ledas av Swerea. Målet är nya, effektivare produktionsmetoder för industrin, där efterfrågan på kolfiber ökar.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer