Digitalisering

Nytt slags datorminne är 1 000 gånger snabbare

Ram-minne. Foto: Tobias Dahlberg
Ram-minne. Foto: Tobias Dahlberg

Ett teknikgenombrott som kan göra databeräkningar 1 000 gånger snabbare. Blueshift Memory hävdar att deras design är ett nytt genombrott.

Publicerad

Mängden data som genereras varje år ökar exponentiellt. Men våra datorer hänger inte riktigt med i utvecklingen och forskare har varnat för att även de mest kraftfulla superdatorerna har svårt att hålla jämna steg med samhällets databehov.

En stor bidragande orsak är att datorminnen inte utvecklas i samma takt som processorerna (CPU). Och resultatet av effektivitetsdiskrepansen blir att det bildas dataköer mellan CPU:n och minnesavdelningen. 

Det är just detta som nystartsföretaget Blueshift Memory hoppas kunna överbrygga. Bolaget har utvecklat en ny typ av minne som de hävdar kommer att göra att vissa komplexa beräkningar som i dag tar timmar kan göras på minuter. Detta genom att strukturera hur data lagras.

– Tänk dig att du är en taxiförare, men staden du jobbar i förändras ständigt. Människor byter hela tiden hus och affärer och annan service försvinner och återuppstår på olika platser. Det är så data organiseras på existerande chip. Vår design är motsvarigheten av att ersätta detta med en stabil, strukturerad stad där du redan vet var allting finns och därför kan hitta det mycket snabbare. Det gör allt snabbare, enklare och mer effektivt, säger Peter Marosan, teknikchef på Blueshift Memor, i en intervju med brittiska Engineering and Technology.

Den nya utvecklingen är framförallt inriktad på den typ av databehandling som är rör enorma mängder data och är väldigt dyr. Likt läkemedelsutveckling, dna-forskning, ai-design och smarta städer. Även självkörande bilar, som behöver processa mycket data och ta snabba beslut gynnas av utvecklingen.

Blueshift Memory har byggt en fungerande modell (ett FPGA-kort) för att emulera hur deras chip fungerar. I de tester som utförts visade det sig att de algoritmer som används för väderprognoser klimatmodeller kunde genomföras 100 gånger snabbare. När det kom till hastigheten i sökmotorer och vr-headset var ökningen hela 1 000 gånger.

Företaget söker nu investerare som är villiga att satsa kapital för att bygga den första generationen av superminnet. Dock är forskarna tydliga med att deras chip bara är en del av lösningen mellan för att lösa problemet med dataköerna.