Nytt labb i Kenya jagar efter säkrare naturläkemedel

2015-12-10 05:00  
Mate Erdelyi och doktoranden Christine Kyaripma analyserar extrakt. Foto: Patrik Jarvoll

Säkra naturläkemedel med medicinsk effekt. Det är målet för ett samarbetsprojekt mellan universitet i Göteborg, Kenya och Tanzania. Ett analyslabb byggs nu i Nairobi.

Traditionen att använda växter som läkemedel är stark i Afrika. På marknader finns extrakt, rötter och blad mot allt från tuberkulos till malaria.

Vid Göteborgs universitet pågår sedan sex år tillbaka ett projekt där doktorander från Kenya och Tanzania lär sig kemin som behövs för att analysera ifall växter innehåller molekyler med en medicinsk effekt.

– I dag finns ingen kvalitetskontroll alls. Man kan få en växt som har en rimlig antimalariaeffekt, eller en som är verkningslös. Har man otur får man en som är väldigt toxisk och dör, säger projektledaren Mate Erdelyi, vid institutionen för kemi och molekylärbiologi.

Det ska det bli ändring på med det analyslabb som nu byggs upp med utrustning som donerats av Sverige. Labbet utgör grunden för ett system för läkemedelsvalidering och på sikt ett hållbart system för inhemsk produktion av naturmediciner, utan att växter riskerar att utrotas.

Resultatet kan på sikt även leda till nya moderna läkemedel.

– Vi har fått fram en hel del molekyler som är verkligt intressanta för bröstcancerforskningen.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL