Nya vindkraftssnurror alltmer sällsynta

2014-07-10 06:00  
Sveriges vindkraftigaste kommun är Ockelbo med 250 MW installerad effekt. Bilden visar Jädraås vindkraftspark. Foto: Lars Pehrson/SvD TT

Antalet nya svenska vindkraftverk minskar kraftigt. I fjol tillkom knappt 600 MW i ny vindkraftseffekt, nästan en fjärdedel mindre än året innan.

År 2013 sänktes utbyggnadstakten för svensk vindkraft för första gången någonsin. Det slår Energimyndigheten fast i sin årliga publikation Vindkraftsstatistik.

Totalt installerades 258 nya verk med en sammanlagd effekt på 599 MW under fjolåret. Det motsvarar en minskning med 23 procent jämfört med föregående år. Inte sedan 2009 har så få nya vindkraftverk byggts i Sverige.

Daniel Kulin på Energimyndigheten beskriver utvecklingen som tvetydig, med faktorer som både bromsar och eldar på marknaden.

• Utbyggnaden bromsas av att Sverige har kapacitet att producera mer el än vad vi förbrukar. Elanvändningen sjunker dessutom. Det leder till lägre elpriser, vilket gör det mindre lockande att investera i nya snurror. Marknaden har även avvaktat de nya kvotförslagen i systemet med elcertifikat.

• Utbyggnaden främjas av att tekniken blir mer effektiv och att produktionskostnaden sjunker. Det förklarar att utbyggnaden är hög sett i ett historiskt perspektiv, även om takten i nybyggnationen sjönk i fjol.

Vid årsskiftet fanns 2 640 vindkraftverk i Sverige med en sammanlagd installerad effekt på 4 194 MW. Produktionen blev under fjolåret 9,8 TWh, vilket är ett nytt rekord och motsvarar sju procent av Sveriges totala elproduktion. De tre län som producerade mest var Västra Götaland, Västerbotten och Skåne som bidrog med mer än en TWh vardera.

Energimyndigheten gör även en tio-i-topplista över landets främsta vindkraftskommuner. Där petar Ockelbo bort Gotland från förstaplatsen. Ockelbo, som inte hade en enda installerad snurra år 2011, kom i fjol upp till 89 vindkraftverk med en sammanlagd installerad effekt på 250 MW och en årsproduktion på 687 GWh.

På Gotland finns visserligen fler vindsnurror – 170 stycken – men deras effekt är lägre, 186 MW, liksom produktionen på 382 GWh.

När det gäller småskalig vindkraft med aggregat på upp till 100 kW så är marknaden på väg att kollapsa. Det skriver Svensk Vindkraftförenings medlemstidning Svensk Vindkraft. Endast 500 kW ny småskalig vindkraft såldes i fjol. Kunderna väljer solceller, de svenska tillverkarna försvinner och importörerna lägger verksamheten i malpåse, enligt tidningen.

Kommunerna som bygger mest

Tio-i-topp-listan över kommuner med mest installerad vindkraftseffekt år 2013.

Placering Kommun Installerad effekt (MW)

1 Ockelbo 250

2 Gotland 186

3 Malå 150

4 Laholm 147

5 Strömsund 146

6 Vetlanda 135

7 Borgholm 133

8 Malmö 114

9 Nordmaling 95

10 Falkenberg 93

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer