Nya tester ger mer kompakt hjärta

2015-12-29 05:00  

Mindre motor, lägre energiförbrukning och ny styrfunktion som gör det mekaniska hjärtat enklare att operera in. Nu fintrimmas den svenskutvecklade hjärtpumpen.

Konceptet med ett mekaniskt hjärta som precis som människans arbetar med fyra kammare fungerar. Det konstaterar utvecklingsbolaget Real Heart efter tester med den senaste prototypen.

– De tre djurstudier som vi gjort visar samma tryckkurvor och pulsfrekvens som när ett biologiskt hjärta pumpar runt blodet, konstaterar Azad Najar, överläkare vid Västmanlands sjukhus och grundare av Real Heart.

Studierna visar också att drivsystemet är så effektivt att det går att använda en mindre motor. Det kommer i sin tur att resultera i minskad energiförbrukning och längre batteritid.

– Var och en av pumparna drog bara 200 mA. Det innebär att ett batteri med en vikt på cirka 800 gram räcker teoretiskt för att driva hjärtpumpen i ett helt dygn.

Batterierna, som ska sitta i ett bälte runt kroppen, gör att patienten kan röra sig fritt. Laddningen är tänkt att ske under natten.

Med den mindre motorn följer även ett mer kompakt hjärta, som inte kräver en lika stor operation, konstaterar Azad Najar.

Den nya prototypen beräknas finnas framme efter årsskiftet. Enligt planerna ska den testas i långa prekliniska tester under hösten år 2016.

– Läkarteamet som utför operationerna finns i Sverige, liksom kompetensen att tillverka de olika delarna. Det enda vi köper utifrån är motorn som kommer från Schweiz, säger Azad Najar.

Siktet är inställt på att kliniska studier i människor ska starta under år 2017. Bolaget har därför gått in i en ny fas som utöver kliniska test även omfattar den CE-märkning som krävs för att få sälja hjärtpumpen inom EU.

Det är områden som den nya vd:n Christina Hugosson har erfarenhet av efter 25 år i medicinteknikbranschen på bland annat Siemens-Elema och Elekta.

Läs mer: Deras mekaniska hjärta pumpar som ditt eget

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL