Nya nanopartiklar avslöjar tumörerna

2014-08-21 05:30  

Ju mer elakartad en tumör är, desto tidigare går den att upptäcka. Lundaforskare tar nanopartiklar till hjälp i ett nytt kontrastmedel.

Magnetkamera är en effektiv metod att hitta cancer, men tekniken har en svaghet: den kan ge falska positiva svar. Det som ser ut som en farlig tumör är i upp till 15 procent av fallen bara en godartad förändring som inte alls hade behövt opereras bort.

Efter sju år av intensiv utveckling har Lundaforskare hittat en lösning på problemet.

En ljusgul vätska puttrar i en två­litersreaktor på labbet hos Spago Nanomedical. Temperaturen har precis höjts från 40 till 140 grader. Nu startar processen där manganjoner binds till en organisk nätverkspolymer. Resultatet blir nanometersmå runda bollar. De osynliga bollarna utgör basen i ett nytt kontrastmedel som avslöjar cancertumörer.

Blodkärl till frisk vävnad släpper inte in något som är större än tre nanometer. Men de snabbväxande cancertumörerna är slarvigt byggda och inte lika nogräknade.

– Våra nanopartiklar är mellan 3,5 och 6,5 nanometer i diameter och läcker in i cancertumörer. Samtidigt gör storleken att de kan försvinna ut ur kroppen via njurarna, säger Oskar Axelsson, forskningschef på Spago Nanomedical.

Det mangan som samlas i tumören gör att signalen från magnetkameran blir upp till tio gånger starkare jämfört med andra typer av kontrastmedel. Resultatet blir tydligare bilder och säkrare diagnos. Dessutom syns de elakartade tumörerna bäst. De växer snabbast och har blodkärl som läcker som såll.

– Vi kan hitta tumörer som bara är några millimeter stora.

Möjligheten att hitta fler och även väldigt små tumörer är det som Peter Leander, överläkare vid Skånes universitetssjukvård och röntgenchef för Region Skåne, ser som mest lovande med det nya kontrastmedlet.

– För mig är det viktigare än problemet med falska positiva svar, även om jag har varit med om en leveroperation där det vi trodde var cancer visade sig vara en godartad förändring, säger han.

Än så länge är tillverkningen liten. På två veckor produceras 64 gram nanopartiklar. Kommande studier kräver att volymerna skruvas upp. Men även om utvecklingsarbetet är krävande så är tillverkningsprocessen skalbar och uppbyggd med enkla billiga element. Oskar Axelsson pekar på en husvagnspump för 500 kronor.

Just nu förbereder han och hans kolleger pilotproduktion hos en kvalitetsgodkänd tillverkare.

– Det första kilot sitter lite hårt åt, sedan blir det lättare, säger Oskar Axelsson.

Företaget tog i somras in 21,5 miljoner kronor i nytt riskkapital. Pengarna ska i huvudsak användas för de toxikologiska studier som är en förutsättning för att ansöka hos Läkemedelsverket om att få testa medlet på människor. Första tillämpningen blir bröstcancer.

– Vi hoppas kunna starta kliniska studier nästa år. Efter det tar det ytter­ligare ett antal år innan kontrastmedlet kommer ut i klinisk användning, säger Andreas Bunge, vd för Spago Nanomedical.

Innan dess är målet att sälja projektet till någon av de stora kontrastmedelstillverkarna.

Spago Nanomedical

Gör: Kontrastmedel av nanopartiklar.

Grundat: 2007.

Ort: Lund.

Antal anställda: 11.

Riskkapital: 73 miljoner kronor.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer