Startup

Ny Tekniks chefredaktör: Vi flyttar fram 33-listan till september

Finalen 33-listan 2019. Foto: Tobias Ohls
Finalen 33-listan 2019. Foto: Tobias Ohls
Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson. Foto: Janne Naess
Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson. Foto: Janne Naess

Svenska teknikstartups får vänta lite innan årets 33 hetaste nystartade företag presenteras av Ny Teknik. Presentationen av Sveriges äldsta och bästa startuplista flyttas till september på grund av rådande situation med coronaviruset, skriver Per Danielson.

Publicerad

Ny Tekniks experter och analytiker har startat den omfattande gallringen av cirka 400 startups som så småningom ska mynna ut i 33 företag som får en plats på årets 33-lista.

Enligt ordinarie tidplan skulle listan presenteras i slutet av april och ett livemöte mellan företagen, riskkapitalister, entreprenörer och teknikintresserade på Epicenter i Stockholm den 28 maj. På grund av omständigheterna omkring coronaviruset och rådande eventrestriktioner skjuts presentationen upp till början av september. Eventet, 33-finalen 2020, flyttas till 23 september på Epicenter.

Det är såklart tråkigt men samtidigt helt rätt beslut. Vi samlar normalt cirka 300 personer när vi presenterar årets företag. Våra sponsorer och Epicenter har varit lyhörda för förändringen och vi siktar på att använda den extra tid vi nu får till att göra listan och eventet ännu bättre.

Ny Teknik har sedan 2008 årligen granskat, analyserat och gallrat fram Sveriges 33 mest lovande nystartade teknikföretag.

Vi lägger ner otroligt mycket tid på att verkligen skapa en lista med bolag vars teknik har stor potential att slå igenom och göra stor skillnad, inte bara i Sverige utan framförallt globalt. Coronaviruset stoppar inte vårt arbete utan ger oss energi att göra ett ännu bättre jobb med listan.

Beslutet att skjuta upp 33-listan innebär även att årets upplaga av Inission Awards och Talentias pris till årets intraprenör flyttas till 23 september.

Inission Awards är en innovationstävling skapad av tillverkningsföretaget Inission och teknikkonsulten Prevas. Vinnaren får produktions- och konsultjänster till ett värde av 1,3 miljoner kronor. Läs mer om priset här.

Rekryteringsföretaget Talentia har sedan 2009 delat ut priset Årets intraprenör. Det är ett pris som tilldelas en person som har en förmåga att driva igenom idéer, innovation och kreativitet i större organisationer. Läs mer om priset här.