Ny dom: Drönare med kameror behöver tillstånd

2015-12-21 10:24  

Kameror på drönare ska omfattas av kameraövervakningslagen. Datainspektionen vann i Kammarrätten.

Efter en lång rättslig strid slår nu Kammarrätten i Jönköping fast att kameraövervakningslagen gäller för kameror som är monterade på drönare och som filmar eller tar bilder av platser dit allmänheten har tillträde såsom parker eller gator.

Datainspektionen, som är central tillsynsmyndighet, har hela tiden tolkat reglerna som att lagen omfattar kameror på drönare.

Är den nya domen en seger för Datainspektionen?

– Ja absolut, vi kan ju tydligt se i domen att den här tekniken bör omfattas av lagen, säger Malin Ricknäs, jurist på inspektionen.

Domen innebär att man måste ha tillstånd för kameraanvändningen hos länsstyrelsen.

Flera liknande ärenden har varit uppe för prövning. Det nu aktuella målet gäller en företagare i Lotorp i Finspångs kommun - som fotograferar natur, mark - och bostadsområden och byggnader från ovan. Han anser att fotograferandet inte bör betraktas som övervakning och överklagade ett beslut i länsstyrelsen. Han fick först rätt i Förvaltningsrätten, som menade att den korta flygtiden spelade roll för bedömningen.

Men Kammarrätten går helt och hållet på Datainspektionens linje och undanröjer Förvaltningsrättens dom.

Rätten anser bland annat att användningen av kameror på drönare på allmänna platser kan innebära stora risker för intrång i den personliga integriteten, och att lagstiftarens syfte har varit att reglera detta.

Enligt den nya domen betraktas kameran som varaktig uppsatt, vilket är ett rekvisit för att lagen ska gälla.

Ett annat villkor rör manövreringen. För handmanövrerade kameror på mobiler och paddor, gäller andra regler än kameraövervakningslagen.

Men företagen i målet har angett att kameran på hans quadrocopter kan filma på egen hand.

–  Domen har ännu inte fått laga kraft. Vi får nu se om den överklagas till Högsta domstolen, säger Malin Ricknäs.

Ett liknande fall gäller en fotograf i Skåne som filmar trädgårdar med drönare, det målet har delvits följts upp i kammarrätten, men är inte helt avgjort.

 

 

 

 

 

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer