Övriga nyheter

Ny beräkningsmetod användes i sökandet

Idag meddelade Malaysias premiärminister att MH 370 försvann i södra Indiska oceanen. Uttalandet kom efter att det brittiska satellitbolaget Inmarsat utnyttjat en i sammanhanget "aldrig tidigare använd" beräkningsmetod.

Publicerad

Det är den brittiska haverikommissionen, AAIB (UK Air Accidents Investigation Branch) och satellitföretaget Inmarsat som presenterat data som nu tyder på att Malaysia Airlines MH 370 flög längs den södra av de sedan tidigare kända flygkorridorerna.

Enligt det officiella uttalandet från Malaysias regering tyder också de nya uppgifterna på att planets sista position var i Indiska oceanen väster om den australiensiska staden Perth.

Exakt hur beräkningsmetoden som Inmarsat använt ser ut är i dagsläget inte känt. Men enligt uppgifter i Washington Post ska de signaler som uppfattats av en av Inmarsats satelliter under natten då flygplanet försvann vara centrala i utredningen. Det ska också ha skett speciella antaganden om flyghastigheten.

Resultatet av beräkningarna gjorde att sökområdet redan den 18 mars kunde begränsas till endast 3 procent av den möjliga södra flyglinjen. Uppgifterna ska ha använts för att inrikta Australien och andra nationer i sökandet utanför Australiens västkust.