Digitalisering

Nu trappar Kina upp mobilkriget

Kinesiska ZTE satsar på att bli trea på mobiltelefoner i Sverige och i världen.-?Det ringer oerhört många från Sony Ericsson och söker jobb, säger Håkan Hult, mobilchef för ZTE i Norden.

Publicerad

Håkan Hult, sedan ett år ansvarig för ZTEs mobiler i Norden, har inte sålt en enda mobiltelefon ännu.
Trots det siktar han på att bli nummer tre på den svenska mobiltelefonmarknaden inom fem år. Samma ambition har bolaget globalt.


-?Det är förstås en tuff utmaning, men inte omöjlig, säger Håkan Hult från kontoret i Kista norr om Stockholm.


På gångavstånd har han flera av sina konkurrenter: Nokia, Sony Ericsson och Huawei.


-?I år lanserar vi fyra mobilmodeller i Sverige, varav två avancerade varianter. Vi kommer också med två minidatorer med inbyggt turbo-3g, och det första 4g-modemet.


Håkan Hult vill inte ge någon prognos för årets försäljning i Sverige. Strategin är att gå försiktigt fram. Han började förra året med att sälja mobilmodem till Telia Sonera, och fortsätter nu med mobiltelefoner under eget varumärke.


-?Vi tänker nischa oss, och inte satsa på segment som redan är överbelastade. Alltså inte avancerade musikmobiler. Vi siktar smått, för att träffa stort, säger han.


ZTE kommer att konkurrera med pris i alla segment man ger sig in på.


All utveckling och tillverkning av mobilernas hårdvara sker i Kina. Men ZTE har ett tiotal tjänsteutvecklare för 3g och 4g på Sverigekontoret. ZTE följer dock inte i konkurrenten Huaweis spår, som nu startar utveckling av avancerade mobiler i Kista.


Håkan Hult har bara tio anställda, men räknar med att behöva rekrytera fler sälj- och marknadspersoner i år.


Detta till skillnad från konkurrenten Sony Ericsson, som i december sa upp 500 personer i Kista och Lund.


-?Ja, det ringer oerhört många från Sony Ericsson och söker jobb, säger han.


Lågpris ska ge tillväxt
* ZTE sålde 45 miljoner mobiler i världen 2008, varav merparten i Asien. Det är 40 procent fler än året innan. En imponerande ökning, med tanke på att hela marknaden bara ökade med 6 procent. ZTE räknar med samma tillväxttakt i år.
Det är en extremt tuff ambition i dagens ekonomiska läge. Mobilettan Nokia räknar med att den globala mobilmarknaden krymper med 10 procent.
Mobilbranschen har drabbats hårt av den ekonomiska krisen. Motorola kämpar för överlevnad, och Sony Ericsson har gått med förlust tre kvartal i rad.
Frågan är hur en okänd kines ska kunna slå sig in på en så tuff global marknad. ZTE väljer samma strategi - låga priser och operatörsanpassade mobiler - som koreanska LG gjorde för att slå sig in på den globala mobilmarknaden. Den fungerade, och i slutet av förra året knuffade LG ner Motorola från tredjeplatsen.
-?Så kineserna kan förstås lyckas. Men LGs varumärke var redan känt. Den draghjälpen har varken ZTE eller Huawei, säger Carolina Milanesi på analysföretaget Gartner.