Nu startar Google blogg om jämställdhet

2016-01-14 06:13  
Serge Lachapelle.

#getblog En ny blogg för att öka jämställdheten drar i gång på nyteknik.se. Bloggen, som är ett samarbete med Google, ska ge konkreta exempel på hur it-branschen kan bli mer jämställd.

Nu startar GET Blog. GET står för Gender Equality in Tech, jämställdhet inom it-branschen.

Google vill att fler företag ska engagera sig i att göra it-branschen attraktiv för kvinnliga ingenjörer. För Google är nyteknik.se, med nästan 200 000 läsare i veckan, den bästa kanalen att nå ut till Tekniksverige.

– Jag har stora förhoppningar på bloggen och känner entusiasm inför starten. Vi gör det här eftersom Sverige ses som ett exempel-land. Drömscenariot är att kunna kopiera initiativet till andra länder, och att fler kommer med på tåget, säger Serge Lachapelle, platschef på Googles Stockholmskontor.

Därför skrivs bloggen på både engelska och svenska.

Bristen på kvinnor i it-branschen kan bli förödande, anser Serge Lachapelle.

– Det är färre än 8 procent av de kvinnliga studenterna på KTH som blir utvecklare.

It-företagen, även Google, tar stora risker när de arbetar fram produkter där kvinnor inte har deltagit i utvecklingsarbetet.

– I projekt när vi haft turen att kunna involvera kvinnor så har de tillfört så oerhört mycket. I flera av våra projekt hade vi kunnat ligga mycket längre fram, och ha bättre produkter om fler kvinnor hade jobbat med oss, konstaterar han.

Bland Sveriges Ingenjörers medlemmar är Google den populäraste arbetsplatsen. Ändå är färre än 15 procent kvinnor av de 85 anställda utvecklarna. På Stockholmskontorets affärsdel med lika stor personal är mer än hälften kvinnor.

Bloggare på GET Blog är Alice Marshall, jämställdhets- och mångfaldsexpert i egna företaget Equality Inc.

– Jag kommer att skriva om jämställdhetsarbete i praktiken, om verktyg som företag kan använda och berätta om bra initiativ i branschen, säger Alice Marschall som har jobbat med bland annat Spotify och HP.

Här kan du följa GET Blog.

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt