Nu blåser vi kameran

2008-08-26 23:00  

Hastighetskamerorna är effektiva, exakta och omutbara. Men har du bråttom går det att lura dem. Riktigt, riktigt, riktigt bråttom, alltså.

Just nu pågår en utbyggnad av hastighetskameranätet i Sverige. Vägverket bedömer att det behövs 150 nya mätplatser – de flesta i Västsverige.

När arbetet är klart kommer det att finnas 980 mätplatser i landet.

Till båtnad för miljö och hälsa, men till förtret för fortkörarna.

Fortkörarna i mellanklassen, vill säga. Det engelska motorprogrammet Top Gear avslöjade att det gick att klara sig från böter i England om man körde snabbare än 290 km i timmen.

I USA använde teknikprogrammet Mythbuster en raketbil för att blåsa förbi i nära 400 km i timmen för att lura den amerikanska kameran.

I Sverige har radarn begränsats till att endast reagera på hastigheter under 300 km i timmen.

Så här funkar det

Radar: En RS240-radar från Sensys följer fordonen i flera filer inom 150 meter. Avstånd och hastighet mäts tjugo gånger i sekunden. Hastigheten mäst dels med dopplereffekt, dels med avståndsförändringen mellan mätningarna. Antal passerande fordon och dessas hastighet mäts kontinuerligt, och samlas in som trafikdata i en databas hos Vägverket.

Kamera:Digital industrikamera med upplösningen sex megapixlar, som är tillräckligt för att identifiera förare och nummerplåt.

Skåp:Kameraskåpet tillverkas av Unitraffic i Borås, som monterar den kompletta mätenheten, sammansatt av Sensys i Jönköping, i det av Vägverket mönsterskyddade aluminiumskalet.

Blixt:Studioblixt med snabb brinntid.

Larm: Vid driftstörningar eller åverkan skickas ett smas via mobilnät till berörd vägverksregion.

Kommunikation:Alla mätdata och bilder skickas krypterat via ett modem genom det fasta telenätet, till polisens utredningsenhet i Kiruna.

Mätdator:En industridator från Sensys styr systemets olika funktioner. När mätstationen är aktiverad för hastighetsöverträdelser, tar kameran en bild på de fordon som kör för fort. Dag, tid och plats registreras. Upp till 400.000 bilder kan lagras på hårddisken.
Fakta: Ingemar Franzén, Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer