Innovation

Nordkorea ökar intresset för svenska sensorer

Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Foto: AP
Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Foto: AP

Oroligheterna på den koreanska halvön har ökat intresset för svenska sensorer som kan upptäcka kärnvapenprov.

Publicerad

Antalet förfrågningar från länder i Sydostasien har uppemot fördubblats, enligt företaget Scienta sensor systems, som Ny Teknik skrivit om här.

När marken skakar i Nordkorea används svenska mätsystem i Sydkorea för att upptäcka om det verkligen var ett kärnvapenprov som genomfördes.

Scienta tillverkar Sauna-systemen, som dygnet runt suger in luft. Genom gaskromatografi och absorption på aktivt kol kan man samla upp gasen xenon ur luften. Provet koncentreras och analyseras, och även små mängder kan upptäckas.

– Sedan har man ett rent xenonprov att mäta på. Sedan mäter man radioaktiviteten i en detektor, man tittar på fyra olika isotoper, säger Helena Berglund vid företaget

Anledningen till att man tittar efter just xenon är att gasen kan läcka ut från kärnvapentest under jord. Det är en ädelgas som kan färdas långt i atmosfären, och den har också en lämplig halveringstid.

– Det är en bra atom att titta på. Den lever tillräckligt länge för att man ska hinna se den inom loppet av några veckor, men det byggs inte upp en jättestor bakgrund i atmosfären, säger Helena Berglund.

Ett problem med att leta efter xenon är att gasen inte bara läcker ut i samband med kärnvapenexplosioner. Den bildas även vid kärnkraftverk, och företag tar också fram gasen för exempelvis sjukvårdsutrustning. Data från de svenska maskinerna måste därför jämföras med väderförhållanden, och dessutom måste förhållandena mellan isotoperna undersökas för att man ska kunna slå fast att det rör sig om ett kärnvapentest.

Största kund är övervakningsnätverket CTBTO, en organisation som kontrollerar att provstoppsavtalet följs. Men system säljs också utanför CTBTO, och här märker Scienta en ökning i Sydostasien.

– Det är kanske uppemot en fördubbling. Säg att det var tre länder förut så är det fem-sex nu, säger Helena Berglund.

Bakom tekniken står Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI), och Sverige är tillsammans med Frankrike, USA och Ryssland de enda som tillverkar utrustningen. En ny generation har utvecklats.

– Vi är i full färd att bygga den första industriella prototypen. Vi räknar med att ha den i drift vid årsskiftet, säger Helena Berglund.