Nordkorea förnekar inblandning i Sony-attack

2014-12-08 10:06  
Den här bilden uppges ha visats på de anställdas datorer hos Sony på måndagen den 24 november då företagets system attackerades.

Nordkorea förnekar inblandning i it-attacken mot Sony Picture Studios för ett par veckor sedan.

”Vi vet inte var i Amerika Sony Pictures ligger eller för vilka förseelser det blev måltavla för attacken, och vi känner inte heller något behov av att veta det”, säger landets nationella försvarskommission säger i ett uttalande. Det rapporterar amerikanska medier.

Nordkorea misstänks för koppling till attacken efter att landet i somras reagerat kraftigt mot den kommande filmen The Interview från Sony, om två journalister som får i uppdrag av CIA att mörda den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un under en intervju.

”Men vad vi vet med säkerhet är att Sony Pictures är den studio som skulle producera en film som främjar terrordåd och samtidigt sårar värdigheten hos Nordkoreas högsta ledning genom att dra nytta av den fientliga politik som den amerikanska administrationen bedriver mot Nordkorea”, fortsätter den nationella försvarskommissionen sitt uttalande, och refererar sedan till de tidigare protesterna mot filmen och en uppmaning till anhängare att stödja protesterna.

”Attacken mot Sony Pictures kan vara en rättfärdig handling av anhängare och sympatisörer med Nordkorea, som svar på protesterna”, skriver försvarskommissionen.

En del av koden som användes vid attacken var skriven på koreanska, och säkerhetsexperter har hittat kopplingar till andra attacker som Nordekorea misstänks för. Andra experter menar dock att attacken mot Sony tycks vara utförd av aktivister, med tanke på sättet att läcka information från Sony, och att ställa ultimatum mot företaget. Det rapporterar Computer World.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mats Lewan

Mer om: Nordkorea Sony

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer