Nokia är tillbaka på prylmarknaden

2014-11-25 23:00  

”Nya Nokia gör snart mobiler igen”, sa mobilexperten Bengt Nordström redan i augusti i Ny Teknik. Han fick rätt. I alla fall nästan.

Bengt Nordström, vd och grundare av konsultbolaget Northstream, sa redan i augusti i Ny Teknik att han var övertygad om att Nokia kommer att börja tillverka mobila konsumentprylar igen.

I förra veckan lanserade Nokia, som i dag till 90 procent handlar om mobila nät, sin första surfplatta.

– Vi var på flera möten med Nokia förra året, och jag kände så tydligt hur stark deras terminalkultur var. Dessutom är infrastruktur inte längre en tillväxtmarknad, så något måste de göra. Men jag visste inte när och inte att det skulle bli en surfplatta, säger Bengt Nordström.

Nokia har designat, men ska varken tillverka, marknadsföra eller sälja den nya surfplattan. Det ska taiwanesiska Foxconn göra. Så någon riktig mobiltillverkare är inte Nokia ännu.

– Nej, det är bara ett halvt steg tillbaks som terminalföretag. Men jag tror de kommer att gå hela vägen. Fast det dröjer kanske till 2016, spår Bengt Nordström.

När Microsoft köpte Nokias mobiler för 7,2 miljarder dollar, cirka 50 miljarder kronor, i våras fanns ett avtal som förhindrade ”rest-Nokia” att använda Nokias varumärke på mobiler under två år.

Hur kan då Nokia via Foxconn sälja den mobila surfplattan N1 med varumärket Nokia?

– Enligt vårt avtal med Microsoft kan Nokia inte licensiera sitt varumärke för smarta mobiler förrän 2016, svarar Robert Morlino på Nokia via mejl.

Och på följdfrågan ”Så avtalet gäller alltså inte surfplattor?” kommer hans svar direkt.

– That’s correct.

Nokia N1

Operativsystem: Android 5.0 Lollipop.

Skärm: 7,9 tum.

Vikt: 318 gram

Processor: 2.4GHz quad-core Intel Atom Z3580 processor.

Minne: 32 GB.

Pris: Cirka 250 dollar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer