Nobelstiftelsen tar unikt beslut

2011-10-04 08:08  
På måndagen hölls en minnesceremoni för Ralph Steinman på Rockefeller University i New York. Dottern Lesley Steinman, änkan Claudia Steinman och sonen Adam Steinman deltog. Foto: AP Photo/Seth Wenig/Scanpix

Nu är det klart. Ralph Steinman får behålla Nobelpriset i medicin trots att han hann dö innan beskedet nådde honom. Det beslutade Nobelstiftelsen i går kväll.

Förra året läckte beskedet om vem som skulle få Nobelpriset i medicin ut i förväg. I år var därför Nobelkommittén hemligare och försiktigare än någonsin. Det visade sig straffa sig.

En av årets Nobelpristagare i medicin, Ralph Steinman, dog helgen innan priset tillkännagavs. Steinman led sedan fyra år tillbaka av cancer i bukspottkörteln. Beskedet tog Nobelstiftelsen på sängen.

- Han var i Sverige och föreläste i våras, och mina sonderingar bland kollegor förra veckan visade inget konstigt, säger Nobelkommitténs sekreterare Göran Hansson.

I ett extrainsatt styrelsemöte beslutade Nobelstiftelsen i går eftermiddag att Ralph Steinman ska få behålla priset, trots att det normalt sett inte ska delas ut postumt. Men enligt stadgarna ska en person som fått priset, men hunnit avlida innan det delas ut få behålla det.

Stiftelsen väljer därför att tolka stadgarna så att priset till Ralph Steinman står kvar.

- Han levde när han nominerades och utreddes, förtydligar Göran Hansson.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer