Nio tekniska lösningar i ”The Martian” som finns på riktigt

2015-10-02 14:41  

Det mesta av de avancerade tekniska lösningar som används i filmen ”The Martian”, som har premiär andra oktober finns på riktigt. Nasa har listat nio.

I dagarna är det premiär för science-fictionfilmen ”The Martian” med Matt Damon i huvudrollen. Han spelar där astronauten Mark Watney som blev kvarlämnad på Mars efter en dammstorm.

Filmen bygger på romanen The Martian av Andy Weir som ofta liknas vid en överlevnadsguide för Mars. Och aven om boken är science-fiction så var författarens ambition att allt som beskrevs skulle vara tekniskt möjligt att åstadkomma för Mark Watney med hjälp av den utrustning som efterlämnades av expedition till Mars.

Nasa har pekat på nio avancerade tekniska lösningar i filmen, som de själva har varit med och utvecklat och alltså finns i verkligheten.

1. Bostaden.

Kvarlämnade astronauten Mark Watney spenderar mycket tid i sin Marsbostad -"The Hab".

Nasa Johnson Space Center har byggt upp en liknande "bostad", Hera, där astronauter får träna inför långresor i rymden. Hera är en tvåvåningsbostad med flera olika rum, där rymdresenärerna får träna sig i att bo tillsammans helt isolerade från omvärlden.

2. Växthuset.

Astronauterna på rymdstationen ISS får mat skickade till sig, men att skicka mat till Mars är omöjligt eftersom det skulle ta nio månader. Så en astronaut på Mars måste odla grönsaker på egen hand.

I filmen odlar Mark Watney potatis inne i sin bostad "the Hab". Nasas verkliga astronauter har än så länge lyckats odla sallad ombord på ISS.

3. Vattenreningen.

I filmen är astronauterna extremt noga med sitt vatten. Ett system för vattenåtervinning används flitigt.

På ISS är verklighetens astronauter lika noga. Inte en droppa av svett, tårar och urin går till spillo, försäkrar Nasa. Allt vatten återvinns och filtreras via återvinningssystemet WRS, Water Recovery System. En av astronauterna uppges ha sagt: "Gårdagens kaffe blir morgondagens kaffe."

Den del av WRS-systemet som hanterar urinen består av en centrifug för destillationen eftersom gaser och vätskor inte kan separeras på samma sätt som på jorden.

4. Syrgasproduktionen.

I filmen har Mark Watney hela tiden med sig egen syrgas. Och han skapar sitt syre hemma i "the Hub" med hjälp av koldioxid från sin Marsbil.

På ISS använder de verkliga rymdfararna sig av elektrolys för att spjälka upp vattenmolekyler i syre- och väteatomer.

5. Rymddräkten.

Filmens Mars Watney tar långa promenader och arbetar hårt i sin rymddräkt, vilket ställer tuffa krav på dräkten.

Nasa är redan i färd med att ta fram en rymddräkt för användning just på Mars, vilket kräver avvägningar vad gäller användningen av hårt kompositmaterial och flexibel textil för att få hållbarhet och flexibilitet.

6. Månbilen.

I filmen använder Watney en MAV, Mars Ascent Vehicle, för transporterna. På Nasa jobbar man med liknande fordon, som ska kunna navigera sig fram i den tuffa terrängen. Nasas bil kallas MMSEV, the Multi-Mission Space Exploration Vehicle.

7. Jonmotorer.

I filmen använder rymdfärjan Hermes jonmotorer för resan till och från Mars.

Nasa utvecklar nu en ny jonmotor, Next, Nasa's Evolutionary Xenon Thruster, på 7 kW. Där används en eldriven mikrovågsgenerator för att värma upp ädelgasen xenon till en mycket hög temperatur där gasen joniseras och bildar en plasma som skjuts ut från motorn och ger fart.

8. Solpaneler.

I filmen använder både rymdfärjan och Mark Watney solpaneler för sin elförsörjning.

Och det gör även rymdstationen ISS, som har fyra paneler med en kapacitet på mellan 84 och 120 kW el.

9. RTG

I filmen så begraver besättningen den plutoniumbaserade RTG-generatorn långt från "the Hab"för det fall den skulle börja läcka. RTG, som står för Radioisotope Thermoelectric Generator, är en elgenerator som använder värme från radioaktivt sönderfall.

Nasa har utvecklat RTG:er för användning under rymdfärder under flera decennier. De användes redan under Apollofärden till månen och i bilen Curiosity som landade på Mars sommaren 2012. Den RTG som används på Curiosity genererar omkring 110 watt el.

Missa inte Ny tekniks artikel med rubriken "Framstegen som tar oss närmare till Mars".

Där finns fantastisk grafik!

Mer om: Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer