NCC och Skanska kör med virtual reality vid byggen

2015-04-01 11:00  

Teknik från datorspel och biosalonger har flyttat in hos svenska byggbolag. NCC och Skanska har tagit hjälp från andra branscher för att kunna gå in i obyggda byggnader.

NCC har testat virtual reality-glasögonen Oculus Rift i bygget av SCA-huset i Mölndal. Genom att glasögonen kopplas till den tredimensionella datormodellen av bygget kan personen som bär glasögonen virtuellt gå in i modellen.

– Det här är helt annorlunda mot att visa modellen på en skärm. När du är inne i modellen i skala 1:1 så glömmer du efter 30–40 sekunder det fysiska rummet du befinner dig i, säger Maziar Alizadeh, som jobbar med verksamhetsutveckling på NCC.

Bolaget hoppas att arkitekter och byggherrar med hjälp av den nya tekniken ska kunna få en bättre upplevelse av byggnaden redan i planeringsfasen.

– I ett sjukhusprojekt kan en sjuksköterska gå in i operationssalen och kontrollera avstånd och placering, om rummet verkligen fungerar som det är tänkt, berättar Maziar Alizadeh.

När glasögonen användes för SCA-huset kunde man till exempel kontrollera att solavskärmarna på det nya huset hade utformats på rätt sätt. Solavskärmarna ska även användas som plattform som fönsterputsare står på när utsidans fönster tvättas.

– Med glasögonen fick vi chansen att prova det arkitekten hade sagt, och fick känna hur det känns att stå där och putsa fönster.

Förhoppningen är också att fler projekteringsfel ska upptäckas, till exempel konflikter mellan rördragningar och ventilationskanaler, när 3d-modellen kan upplevas i stor skala. Maziar Alizadeh vill gärna att byggnadsarbetare ska kunna använda glasögonen ute på byggarbetsplatsen när arbetsordningen planeras. Men för att det ska bli verklighet återstår en del arbete med användargränssnitt och programvara.

NCC tycker att möjligheterna med Oculus Rift-glasögonen är så lovande att ett nytt byggprojekt, Mölndals galleria, ska börja använda dem till sommaren. I ett längre perspektiv hoppas Maziar Alizadeh att glasögonen ska leda till att bruket av tredimensionella byggnadsinformationsmodeller, BIM, exploderar i byggbranschen.

– Vår utmaning har varit att få beställaren på BIM-banan och förstå nyttan med BIM. Det är en tröskel att gå från pappersritningar till 3d-modeller, här kan Oculus vara ett väldigt kraftfullt verktyg.

Byggjätten Skanska har valt en annorlunda väg och i stället sneglat på biosalongernas teknik när ett visualiseringscenter har byggts i bolagets nya huvudkontor i centrala Stockholm. Men precis som med NCC och Oculus Rift-glasögonen är tanken att man ska kunna gå in i en storskalig 3d-modell och zooma in detaljer för att upptäcka projekteringsfel och uppleva den planerade byggnaden.

– En kollega valde att samla alla installatörer, elkillar, ventkillar och maskininstallatörer till den lilla biografen och gemensamt gå in i byggnaden och titta på komplexa områden, berättar Christine Gustavsson, chef för globalt kunskapsutbyte på Skanska.

Centret har också använts för att en sjuksköterska inför ett anbud fick ge synpunkter på hur ett sjukhus skulle utformas.

– Men för att kunna använda ett sådant här rum behöver man i tidigt skede ha tagit beslut om att göra en detaljerad BIM-modell och det görs i dag bara i mer komplexa projekt, säger Christine Gustavsson.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Biosalongernas teknik i Skanskas nya center

  • Enligt Skanska är bolaget ensamt i byggbranschen om att ha ett visualiseringscenter. Anläggningen installerades förra våren och började användas för byggprojekt under hösten.
  • I centret finns samma projektorteknik som i biografer som visar 3d-filmer.
  • Storleken på glasskärmen är 5,5 gånger 2,9 meter.
  • Upplösningen är 4K (4 096 × 2 160 pixlar).
  • 3d-glasögonen som används är passiva.
  • Stillbilder renderas i en höger- och en vänsterbild.
  • Leverantör av hård- och programvara är det svenska företaget Nanco.
  • Centret kostar ungefär 10 miljoner kronor.

Linda Nohrstedt

Mer om: NCC Skanska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer