Nästan 2 000 misstänkt förorenade implantat i Sverige

2015-09-25 15:04  
Silikonimplantat (implantatet på bilden har ingen koppling till artikeln). Foto: TT

I går stoppades silikonimplantat från tillverkaren Silimed. Knappt 2 000 har sålts i Sverige de senaste åren.

Flera europeiska läkemedelsmyndigheter undersöker nu kroppsimplantat från den brasilianska tillverkaren Silimed . Detta efter att partiklar med föroreningar hittats på ytan hos implantat vid en inspektion i bolagets fabrik i Brasilien.

I går meddelade svenska Läkemedelsverket att man inte rekommenderar att några nya operationer görs. Exakt hur många svenskar som kan ha fått implantaten är okänt, men en majoritet är kvinnor.

- Under 2014 och 2015 rör det sig totalt om lite mindre än 2 000 implantat som sålts i Sverige, varav över 90 % har varit bröstimplantat, uppger Läkemedelsverkets utredare Anna Wannberg.

Silikonimplantatens CE- eller kvalitetsmärkning i EU har temporärt dragits in, men Läkemedelsverket bedömer i nuläget att det inte föreligger några hälsorisker.

Medicinteknik-bolaget som sålt produkterna till svenska kirurgiska kliniker finns i Borås och heter Human Tech Medica.

- Vi är ensamma distributörer i Sverige och samarbetar med Läkemedelsverket i ärendet och håller alla berörda parter informerade, uppger Marcus Mörk, som ansvarar för försäljningen, i mejl till Ny Teknik. Han hänvisar i övrigt till ett uttalande från Silimed.

Enligt Silimed visar ingen teknisk rapport att implantaten borde tas bort från den europeiska marknaden. Bolaget säger sig ha frivilligt dragit dem tillbaka i väntan på en sådan rapport.

Den uppmätta partikelhalten är "extremt låg" och uppfyller kraven i de länder som har gränsvärden, enligt Silimed.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Medicin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer