Populärteknik

Nästa telefon från Google går att styra med radar

Så här kommer toppanelen på nya Google Pixel 4 att se ut under huven. Foto: Google
Så här kommer toppanelen på nya Google Pixel 4 att se ut under huven. Foto: Google
Pixel 4 får stöd för geststyrning och en ny teknik för ansiktsupplåsning. Foto: Google
Pixel 4 får stöd för geststyrning och en ny teknik för ansiktsupplåsning. Foto: Google

Google har i flera år utvecklat geststyrning med hjälp av radarsensorer. Snart är Project Soli redo att göra debut i mobilen Pixel 4.

Publicerad

Släpp greppet om mobilen. Det är budskapet från Google inför höstens lansering av mobilen Pixel 4.

Förra veckan släppte Google en video som visar hur nästa Pixel-telefon får ett nytt system för att styra mobilen med gester. I det korta klippet får vi se hur det går att göra svepande rörelser i luften för att byta låt på telefonen. Dessutom framgår att Google kommer att släppa sin egen version av ansiktsigenkänning i paritet med Apples Face ID.

Funktionen som ger geststyrning kallas rätt och slätt för Motion Sense, och är den första konsumentapplikationen som bygger på ett forskningsprojekt som Google kallat för Project Soli.

Det demonstrerades för första gången 2015 och använder radarteknik för att identifiera tredimensionella gester som användaren gör i luften. Tanken är ett nytt sätt att interagera med vår teknik utöver pekskärmar och röstkommandon.

Själva radarsensorn kommer att sitta inbäddad i mobiltelefonens övre skärmkant, och på de bilder Google visat upp ser den inte ut att vara större än en vanlig kameraenhet. Förutom att byta låt ska gesterna bland annat gå att använda för att snooza väckarklockan eller stänga av ringsignalen på ett inkommande samtal. Någon information om vilka avstånd tekniken fungerar på finns inte i nuläget.

Inget som låter banbrytande, men Pixel 4 blir av allt att döma bara startskottet på implementeringen av Project Soli i konsumentelektronik. Google själva beskriver det som ett steg mot det som kommit att kallas för "ambient computing".

Begreppet är ett modeord på frammarsch som beskriver hur datorer blir allt mer integrerade i vår omgivning, i stället för att vara laptops i våra knän. Alltså en vidareutveckling av den trend vi sett med exempelvis röststyrda ai-högtalare som Google Home och Amazon Echo eller kanske glasögon som Magic Leap och Hololens som ger en förstärkt verklighet (AR) med hjälp av projektioner.

Google är inte ensamma om att satsa på geststyrning. Inte mindre än två svenska startups är faktiskt inne på samma spår. Det nyligen börsnoterade Lundabolaget Acconeer är det ena, nystartade MyVox med bas i Kista är det andra. Båda har varit med på Ny Teknik och Affärsvärldens 33-lista över Sveriges mest lovande unga teknikföretag.

Om experimentet med geststyrning i Pixel 4 går vägen kommer rimligen geststyrning i Googles smarta hem-produkter som ett brev på posten. Eller så går det åt skogen - och Google är vana att avpollettera dyra satsningar om de inte lever upp till förväntningarna.