Nästa steg i Norra Djurgårdsstaden: Smart vatten och värme

2015-02-14 06:00  
Johan Ander. Foto: Stefan Sjödin

Projektstarten för nästa steg, när 155 familjer i Norra Djurgårdsstaden ska testa smart el, är försenad.

Försöket med det aktiva huset hos familjen Holmberg Estmark avslutades för ett år sedan.

– Nu ska vi skala upp projektet till 155 lägenheter i Norra Djurgårdsstaden. Vi räknar med att inflyttningen kan börja i slutet av 2016 och testerna pågår sedan under ett år, säger Johan Ander på Fortum, som är ledare för projektet.

Från början var det tänkt att 200 lägenheter skulle vara med i försöket, men antalet har alltså minskat med nästan 25 procent. Projektet startar också senare än planerat.

– Vi gjorde en omstart av projektet för 1,5 år sedan, och blev försenade eftersom Norra Djurgårdsstaden byggs ut i olika faser, säger Johan Ander.

Byggföretagen var inte helt lätta att övertala.

De var tveksamma till de höga kostnaderna, och krävde färre ingrepp i lägenheterna än i det första försöket.

Kommunikationen i huset kommer därför att ske trådlöst, och inte via kablar som hos familjen Estmark Holmberg. Rörelsesensorer kommer inte heller att användas.

För att få bättre ekonomi på styrsystemet ska inte bara elförbrukningen optimeras utan även användningen av värme och varmvatten.

– Och vi ska också försöka göra återkopplingen till familjerna enklare genom en bättre visuliseringslösning. Man ska inte behöva vara elingenjör för att förstå, säger Johan Ander.

Denna gång har Electrolux sina smarta vitvaror klara för test hos familjerna.

I projektet ingår även laddstationer för elbilar och produktion av el från solceller på taket.

Fortum har inte bestämt exakt vilken affärsmodell som ska testas, men pris på el och värme kommer att ingå, samt mängden koldioxidutsläpp.

Budgeten för projektet ligger på över 120 miljoner kronor.

Energimyndigheten stöder projektet med 30 miljoner kronor, medan företagen står för resten.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer