Näsplugg ska rädda föräldrar från bajsblöjan

2015-03-02 05:30  

En ny näsplugg ska rädda såväl sköterskor som blöjbytande föräldrar. Idén kläckte Susanna Bergstrand efter att hon arbetat extra på ett äldreboende.

– Det fanns inget bra skydd på marknaden mot dålig lukt, bara doftsprayer och gasmasker, men inget kändes som ett bra eller respektfullt alternativ inom vården, säger Susanna Bergstrand.

När hon fortsatte utveckla produkten träffade hon många som jobbar i vården. De stämde in i hennes bild.

– Sommarjobbarna berättade hur givande arbetet med de äldre var, men att de aldrig skulle kunna tänka sig en framtid inom vården på grund av situationer med påfrestande lukt.

Hon bestämde sig för att ta fram en diskret lösning för att kunna pyssla om människor på ett värdigt och hänsynsfullt sätt – näspluggen Nosa.

– Den första prototypen såg ut som en böjbar tops. Men den stoppade upp andningen och vi blev tvungna att tänka vidare.

För att utveckla näspluggens tekniska konstruktion fick Susanna Bergstrand hjälp av två kolleger på Noseoption, Anders Proos och Per Börjegren. Företagets nuvarande vd Lars Gunneflo, som arbetat med läkemedel och medicinteknik de senaste 30 åren, tog idén vidare till en industriell och kommersiellt gångbar produkt.

Nosa patenterades 2012 och fungerar som öronproppar fast för näsan. Den mentoldoftande engångspluggen neutraliserar dålig lukt utan att påverka andningen. Innovationsbyrån Pond Health Care, som också är delägare, har stått för den slutliga designen och paketeringen.

Susanna Bergstrand hoppas att produkten ska kunna användas i miljöer som djurstall, sophantering och katastrofområden.

– I framtiden hoppas jag att vem som helst med en känslig näsa ska kunna köpa en Nosa på närmaste apotek.Följ Ny Teknik på Facebook!

Näsproppens skapare Susanna Bergstrand

  • Susanna Bergstrand är initiativtagare till näspluggen Nosa och delägare i företaget Noseoption.
  • En hudvårdssalong, några specialistkliniker och konsultuppdrag senare lägger hon all sin tid på Nosa.
  • Susanna Bergstrand är uppvuxen i Säter, Dalarna, men bor för närvarande i Thailand. Från Thailand deltar hon i lanseringsarbetet samt i styrelsemöten via Skype.

Katarina Juréen

Mer om: Näsplugg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer