Digitalisering

Nasdaq satsar på Bitcoin-teknik i Estland

Foto: TT
Foto: TT

Estland blir testmarknad när Nasdaq utvecklar teknik som bygger på blockkedjan, den teknik som ligger till grund för den digitala valutan Bitcoin. Först ut är en applikation där blockkedjan används för att låta icke noterade företag handla med sina aktier.

Publicerad

Blockkedjan är det system som används för att skapa en öppen loggbok där alla transaktioner som utförs med den digitala valutan lagras och verifieras genom ett nätverk av datorer. På senare tid har även mer traditionella banker och finansföretag börjat intressera sig för tekniken som ett snabbt och billigt alternativ till traditionella system för att handla med till exempel värdepapper.

Nu har börsoperatören och teknikleverantören Nasdaq valt Estland som testmarknad för att utveckla olika system som bygger på blockkedjan. Nasdaq, som bland annat äger Stockholmsbörsen och har en stor del av sin teknikutveckling i Sverige, planerar enligt en artikel hos Reuters en rad olika system för handel som baseras på blockkedjan, men också system för att hantera pensionsregistreringar och registreringar av nya företag i Estland.

Nasdaq har redan i dag ett avtal med Estland om att hantera de här systemen och företagets ordförande Hans-Ole Jochumsen säger till Reuters att Estland med sina 1,3 miljoner invånare inte är för komplext för att testa sådana här system. Dessutom framhåller han landets teknikvänliga regering som en fördel.

Få koll på digitaliseringen av företag och samhälle med vårt nyhetsbrev Digital Teknik!