Myggarmband orsakade andnöd

2013-07-08 13:01  

UPPDATERAD. Brännande fötter, utslag och andnöd. Myggarmbanden kan vara hälsofarliga.

I juni köpte en 40-årig kvinna och en elvaåriga flicka var sitt myggavstötande armband.

Kort efter att de satt på sig armbanden började det bränna i deras fötter. De drabbades även av andnöd, rapporterar Sveriges Radio Kalmar.

På länssjukhuset i Kalmar blev slutsatsen att de drabbats av en allergisk chock.

- Vi har haft människor som varit väldigt arga och ringt till oss tidigare och sagt att, hur kunde ni godkänna de här medlena som finns på marknaden eftersom de fått utslag på sina armar.

– Och då reagerade vi, för vi har ju inte godkänt några sådana armband, säger Johannes Knulst, på Kemikalieinspektionen, till Sveriges Radio.

"Alla dessa anti-myggarband är bekämpningsmedel och behöver godkännande av Kemikalieinspektionen före marknadsföring/försäljning och användning i Sverige. Således är alla armband tillgängliga på den svenska marknaden i princip olagliga. Vi har ännu inte godkänt en enda av dessa produkter", skriver Johannes Knulst, i ett mejl till Ny Teknik.

Biocider

  • Biocidprodukter är sådana produkter som används för att skydda människor, husdjur och annan egendom mot skada från skadedjur eller mikroorganismer.
  • De används i första hand inom industrin men också i hushållet.
  • Några exempel är båtbottenfärg, träskyddsmedel, råttmedel och insektsmedel. Även konserveringsmedel, antibakteriella medel och desinfektionsmedel är biocider.

Källa: Kemikalieinspektionen.

Jonas Melzer

Mer om: Miljö Biocider

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer