Mycket har hänt sedan Telia Soneras 4g-premiär

2014-12-10 09:11  

KRÖNIKA. I december 2009 öppnade Telia Sonera världens första 4g-nät. Det skedde på två platser samtidigt. I Stockholm med Ericssons utrustning och i Oslo med Huaweis.

Nu ska femårsdagen firas. Ericssons vd Hans Vestberg och Telia Soneras vd Johan Dennelind har bjudit in till födelsedagsfestligheter i Kista utanför Stockholm. Huaweis svenska bolag sitter inte så långt bort, men därifrån är ingen inbjuden.

För fem år sedan beskrev dåvarande Ericssonchefen, Carl-Henric Svanberg, 4g-premiären som ”ett historiskt ögonblick”.

Sedan dess har mycket hänt.

Vi vanliga mobilkunder har påverkats rätt mycket. Och detta trots att Sverige redan vid 4g-premiären var ett av världens mest mobilmogna länder.

Under första halvåret 2009, alltså före 4g, skickade vi 12 000 terabyte data över mobilnäten. En rätt imponerande siffra, eller hur? Men fem år senare skickar vi mer än tio gånger så mycket, 164 000 terabyte data, enligt den senaste statistiken från Post- och telestyrelsen.

Förklaringen är de smarta mobilerna och det snabbare 4g-nätet som gör det roligare att se på Youtube och mindre plågsamt att uppdatera Facebook och Instagram.

Vi ser också helt annorlunda ut numera. Läkare varnar till och med för konsekvenserna av våra böjda nackar.

Det har också hänt en hel del med Telia och Ericsson.

Sedan 4g-premiären har SVT:s Uppdrag Granskning gått hårt åt Telia Sonera. Men det kanske inte Johan Dennelind väljer att ta upp i samband med födelsedagsfirandet på torsdag.

Först avslöjades att operatören samarbetade med säkerhetstjänsterna i länder som Uzbekistan och Vitryssland. Det fick Kurt Nordman, före detta vd för finska operatören Elisa, att i Ny Teknik hävda att Telia Sonera saknade ”moralisk ryggrad”.

Sedan kom avslöjandet att Telia Sonera kan ha betalt flera miljarder kronor i mutor till diktatorsdottern Gulnara Karimova i samband med köp av 3g-licens i Uzbekistan. En tid efter avslöjandena avgick dåvarande vd:n Lars Nyberg. Många i styrelsen är sedan dess utbytta.

På festen kommer knappast Hans Vestberg att ta upp att Ericssons Gävlefabrik, som tillverkade de första 4g-basstationerna, inte längre finns kvar. Han nämner nog inte heller konsekvenserna för staden Lund av mobiltelefonförsäljningen och nedläggningen av modemutvecklingen, som Ericsson hade tillsammans med ST Electronics.

Däremot kommer de två herrarna säkert tala om framtiden och 5g. Kanske enas de om att försöka bli först tillsammans igen?

Telia Soneras utvecklingschef Tommy Ljunggren, som var med om 4g-premiären, svarar lite svävande på min fråga:

”Vi vill ju alltid ligga i framkant vad gäller nya tekniker, som bidrar till ökad kundupplevelse”.

Ericsson ger ett rakare svar.

”Att erbjuda relevant teknik först är en förutsättning för att vara bäst i världen”, menade Johan Wiberg på bolagets innovationsdag häromveckan, och exemplifierade med just 4g-premiären för fem år sedan. Att han delade den med Huawei glömde han att nämna.

På min fråga om vilken ”relevant teknik” Ericsson ville vara först med nästa gång svarade han snabbt:

”5g, självklart”.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer