Mr Ambassador, har du koll på svensk IoT?

2014-10-01 11:53  

KRÖNIKA. Dear Mr Brzezinski. En av dina företrädare på posten som amerikansk ambassadör i Stockholm imponerades av svenska clean tech-företag.

Han tog dem till USA och fick upp intresset för svenska entreprenörer. Nu skulle du kunna göra en liknande resa med företag som sysslar med ”prylarnas internet”.

För som du säkert vet är ”Internet of Things”, IoT, som ni kallar det där borta, väldigt hett i USA just nu.

Några exempel:

IoT toppar sedan några veckor amerikanska analysföretaget Gartners hajpkurva.

Amerikanska riskkapitalbolag har börjat shoppa loss. Förra året investerade de 7 miljarder kronor i 153 utvecklingsbolag inom IoT. Inget av dessa var svenskt, så vitt jag vet.

Ett antal jätteaffärer har också gjorts. Googles köp av Nest, med uppkopplade termostater, för över 20 miljarder kronor förra året, har du förstås hört talas om. Och alldeles nyligen betalade Samsung nästan 4 miljarder kronor för amerikanska Smartthings, med en lösning för hemmen.

Här i Sverige är vi lite överraskade över det plötsliga intresset. Vi har pratat om prylarnas internet i snart 20 år. Från början kallade vi det telematik, men det låter förstås inte lika tufft som IoT.

Vi svenskar minns när Ericsson och Electrolux satsade på ett uppkopplat kylskåp i slutet av nittiotalet. Det gick åt fanders. Bättre gick det för svenska fordonsbranschens tidiga försök. Volvogruppens Wireless Car bildades redan för 15 år sedan och har nu över 1,8 miljoner fordon uppkopplade till olika tjänster i hela världen. Bland kunderna finns BMW och Audi, men också amerikanska Chrysler.

Sverige var också först i världen med en operatör för kommunikation mellan prylar. Telenor i Sverige tog initiativet, operatören heter nu Telenor Connexion.

Jag börjar låta som en amerikan, eller hur? Jag fortsätter:

Sverige var näst först, efter Italien, med en storskalig uppkoppling av elmätare. Vi har sedan flera år 5 miljoner mätare som pratar direkt med kraftbolagen.

Den tidiga satsningen bidrog till att lilla svenska Connode fick vara med och leverera sin meshradio-löning för uppkopplade gas- och elmätare till över 20 miljoner hushåll i Storbritannien.

Och svenska storbolagen är redan på gång. Det är mer än fem år sedan Ericsson gick ut med sin vision om 50 miljarder uppkopplade prylar 2020. Nu har Cisco, Intel och IBM hängt på.

Electrolux har hämtat sig från fiaskot. I år lanseras de första IoT-prylarna, men det blir inget smart kylskåp. Mer troligt är något för fjärrstyrning av värme och kyla.

Men du, Mr Ambassador, kanske är mest intresserad av de svenska utvecklingsbolagen? Jag nämnde Connode, men här finns allt från helt nystartade Evothings, som gör IoT-verktyg för företag som vill ta fram en egen applikation, till nestorn Maingate som hållit på sedan 1998.

Fler företag hittar du bland 30-talet medlemmar i SMSE, en intresseförening för svenska företag som jobbar med prylarnas internet. Där blir du inte ensam jänkare. Två amerikanska bolag har redan hittat dit. Cisco och Microsoft är med som sponsorer.

Tyck till om krönikorna!

Kommentera på nyteknik.se/kronikor

Där hittar du också Helen Ahlboms tidigare krönikor.

Följ Ny Tekniks it-reporter Helen Ahlbom på Twitter: twitter.com/helenahlbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer