Motionspiller 10 år bort

2015-10-20 15:00  

Vad sägs om ett piller som kan ersätta effekten av en intensiv cykeltur eller ett pass i gymmet? Forskare i Australien är receptet på spåret.

Vem vill inte vara vältränad och i toppform? Men alla vet att det ibland tar emot att ta sig till gymmet eller snöra på sig cykelskorna för en runda. I framtiden kan alternativet bli att svälja ett piller i stället.

Forskare vid University of Sydney har tagit ett första steg på vägen. Här har Nolan Hoffman och hans kolleger precis lyckats med att kartlägga vad som händer i kroppen när vi tränar. Resultatet visar att det sker cirka 1 000 molekylära förändringar i skelettmusklerna under ett träningspass.

– Man har länge misstänkt att träning alstrar mängder av signaler, men vi är de första som lyckats kartlägga dem, konstaterar Nolan Hoffman.

Till grund för resultatet ligger försök med fyra frivilliga män som forskarna tog muskelbiopsier på: både före och efter ett intensivt träningspass på cykel.

En kartläggning av det här slaget är ett måste för att forskare på sikt ska kunna utveckla ett piller som har samma effekt som träning. Men det är inte fritidsmotionärer som i första hand är målgruppen. Ett läkemedel av det här slaget är tänkt för personer som av olika anledningar inte kan träna. Dit hör många äldre och personer med hjärtproblem eller kraftig övervikt.

Att utveckla ett piller som samtidigt skapar 1000 molekylförändringar är en enorm utmaning. Forskarnas nästa steg är därför att försöka lista ut vilka av alla signalförändringar som är viktigast för att kunna skapa samma effekt som motion. Nolan Hoffman bedömer att det kommer att ta minst tio år innan ett motionspiller finns på marknaden. Och det är inte säkert att det är de som blir först, mängder av forskare världen över har samma mål.

Forskningsresultatet är publicerat i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Cell Metabolism.

Elstötar ger träning på britsen

Redan i dag går det att träna muskler utan att behöva röra sig. Dit hör träning med hjälp av elektriska strömpulser. Tekniken används av specialutbildade sjukgymnaster för att väcka muskler som stängts av efter en skada. Sedan kan muskelns styrka tränas upp ytterliga med hjälp av pulserna. Träningsformen erbjuds också på vissa gym. Utrustning finns att hyra eller köpa, men handledning krävs.

Forskning vid Cleveland Clinic Foundation i USA har till och med konstaterat att det går att stärka muskler genom att bara tänka att man rör dem. I alla fall gällde det 30 studenter som stärkte musklerna i sitt lillfinger med 35 procent genom att i huvudet utföra 50 böjningar per dag under tolv veckor i sträck.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer