Samhälle

Moskva ska övervaka isolerade invånare

Foto: Audun Braastad
Foto: Audun Braastad

Officiellt har bara drygt 1 500 smittats och åtta avlidit i corona i Ryssland. Men nu införs ett övervakningssystem, där endast personer med specialutfärdade tillstånd får röra sig fritt i huvudstaden.

Publicerad

”Tillträdet till parker har stoppats tillfälligt, vänligen visa förståelse och lämna de stängda områdena”, lyder budskapet från ett högtalarfordon som passerar parkområdet Biskopsdammarna i Moskva, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Borgmästare Sergej Sobjanin meddelar att de strikta reglerna om isolering träder i kraft på måndag.

Skärpt kontroll

De ska upprätthållas via ”ett smart system för övervakning” vars vidd inte är känd men som tros kunna omfatta ett system för ansiktsigenkänning.

– Gradvis men säkert kommer vi skärpa den nödvändiga kontrollen i den här situationen, säger Sobjanin enligt nyhetsbyrån AFP.

Moskvaborna tillåts enligt de nya bestämmelserna endast lämna sina hem för att handla mat eller mediciner, besöka läkaren eller rasta hunden inom en radie av hundra meter.

”Undvik all kontakt”

De som anses ha samhällsviktiga jobb kommer dock att tillåtas resa till och från arbetet. Ett särskilt myndighetstillstånd ska utfärdas till dem som undantas från karantänsreglerna.

”Vi uppmanar dig att stanna hemma och undvika all kontakt utifrån”, heter det i ett sms från myndigheterna till invånarna.

Barn och familjer lämnar Biskopsdammarna när högtalarna ljuder. Strax därpå är de tillbaka igen, konstaterar Interfax.

”Undvik promenader på platser med stora folksamlingar och håll två meters avstånd till varandra”, manar rösten i högtalarna.

Några timmar senare spärras parkerna av.