Samhälle

Morgondagens krig skapar nya hot

Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergen
Grafik: Jonas Askergen
Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren
Peter Warren Singer Foto: New America Foundation
Peter Warren Singer Foto: New America Foundation

Dagens trender påverkar krigshoten vi kommer att möta i framtiden. ”Nya tekniker innebär inte bara framsteg, utan också förmågor som för en generation sedan utgjorde science fiction”, säger analytikern Peter W Singer.

Publicerad

Sensommarfint i Linköping och svenska flygvapnet har bjudit in Peter Warren Singer att tala i samband med försvarsgrenens 90-års-firande.

Han räknas som en av USA:s 100 mest inflytelserika tänkare i försvarsfrågor. Knuten till den oberoende tanke-smedjan och stiftelsen New America analyserar han bland annat vilka tekniker som får genomslag och makt nog att påverka hur kommande krig blir.

Vilka tekniska trender rör då om i grytan? Singer listar sex områden:drönare/robotar, 3d-skrivare, big data/sakernas internet och artificiell intelligens, cyberhot, designade droger samt nya högenergivapen.

Robotarna är på stark frammarsch. Många fruktar framtida mördarrobotar, helt autonoma system. De finns inte i dag, enligt FOI, totalförsvarets forskningsinstitut. Men billiga fjärrstyrda robotvapen kan också vara skräckinjagande. Nyligen avslöjade amerikanska armén i en rapport att rebellgrupper och terrororganisationen IS i Syrien och Irak använder maskingevär som avlossas på distans med hjälp av uppkopplade datorer. 

Hur ser då robotvapnen ut 2040? 

– Robotvapens förmågor och utseende om 25 år är mycket svåra att förutse, jag gör det inte, säger Tomas Mårtensson, forskare på FOI.

Även simpla 3d-skrivare ändrar förutsättningarna för näringsliv och militärmakter.

– En tysk hackare stal nyckeln till populära handklovar och lade ut den på nätet så att alla kan göra sin egen nyckel nu. Brittiska universitetsstudenter byggde en egen drönare på en vecka, och brittisk militär lät ett av sina hangarfartyg tillverka en drönare ute till sjöss, berättar Peter W Singer.

Cyberhoten är redan på väg att bli övermäktiga. Antalet statliga it-förband i världen växer. Militära nätverk, satellitkommunikationer och lednings-system kan slås ut och radarstationer manipuleras så att inkommande flygplan inte upptäcks. Informations- och påverkansoperationer sker via webb och sociala medier. 

Singer beskriver även nya oheliga allianser och vilseledning. Stater engagerar kriminella hackarligor, hackare jobbar ihop med pirater som kapar lastfartyg för att stjäla en lastpall diamanter. Vem är egentligen vem? Blandningen av militära och civila metoder, så kallad hybridkrigföring, blir allt vanligare.

Men ”hightech” kan inte lösa säkerhetsproblem i världen. Det är inte den part som har det tekniskt bästa vapnet som vinner utan den med den bästa doktrinen, påminner Peter W Singer. Man måste ha fötterna på jorden.

– Vad som oroar mig är att försvarsindustrin i dag inte gör jeepar, utan Ferraris.

Lars Nicander, forskare på Försvarshögskolan, är också han bekymrad över de nya hoten. Sveriges militära styrkor behöver vägas mot de nya sårbarheterna. Man måste göra ”net assessments” (nettobedömningar).

– Vi behöver undersöka helheten, säger han.

Verkligheten kan också sätta krokben för tekniken. Ett tydligt exempelvis är att man inte alltid kan flyga med drönare.

– De är väderkänsliga, säger Peter Bull, som forskar i militärteknik på Försvarshögskolan.

Ta de pyttesmå drönarinsekterna, som ska svärma och spana. Enligt Bull har de svårt att flyga i byig eller turbulent vind.

– De kan kastas in i en vägg och sluta fungera, säger han. Peter W Singer:

– Vad som är viktigt är att dessa tekniker också ställer frågor som också de kan liknas vid science fiction för en generation sedan.

Får man använda droger för att radera minnen? Hur bör Krigets lagar – de internationella reglerna som styr vad länder får och inte får göra i krig – se ut i framtiden?

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!