Monsterhistorier ska lära robotar empati

2015-09-14 11:51  

Fiktiva monster med medkänsla kan rädda oss från onda robotar i vården. Det tror forskare på Högskolan i Gävle som nu vill höra din bästa monsterhistoria.

Populärkulturen är full av missförstådda monster som vid sidan av att vara skrämmande dödsmaskiner också har en mer empatisk sida. Mest kända är kanske Frankensteins monster och King Kong. Båda två har utseendet mot sig men ett hjärta av guld på insidan.

Vårdforskaren Martin Salzmann-Eriksson är doktor i vårdvetenskap på Högskolan i Gävle. Han hoppas kunna lära sig något om hur vi kan skapa en artificiell intelligens, AI, som fungerar i vården.

– Ofta studerar man omvårdnad i vården på en intensivvårdsavdelning eller på en akutmottagning. Vi vill vända på steken och titta på hur det fungerar när monster i populärkulturen träder ur sin roll som monster och blir vårdande, säger han.

Forskningen är inspirerad av senaste tidens debatt när kändisar som forskaren Stephen Hawking, entreprenören Elon Musk och Apple-grundaren Steve Wozniak varnat för att en framtida artificiell superintelligens är det största hotet mot mänskligheten.

Tanken är att monsterkunskapen ska hjälpa forskarna att skapa mänskligare vårdmaskiner.

– Vi ser i dag allt fler robotar i vården med robotkirurgi och robotar som gör hembesök. Det handlar inte om några artificiella intelligenser i dag men vi tror att den artificiella intelligensen kommer att göra sitt intåg i vården, säger Martin Salzmann-Eriksson.

Under parollen ”Help save the planet, report a caring monster” vill han och kollegan Henrik Eriksson, som är professor i omvårdnad vid Röda Korsets högskola i Stockholm, via sajten Caringmonsters.com samla in monsterhistorier från hela världen för att se i vilka situationer monstren kliver ur sin monsterroll för att ta en mer vårdande roll.

Martin Salzmann-Eriksson hoppas att kunskaperna från projektet ska kunna bli en liten men viktig del i arbetet med att skapa en god artificiell intelligens i vården. Men exakt på vilket sätt vet han inte.

– Det här handlar om grundforskning, säger han.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Elon Musk satsar miljoner på 37 projekt

Monsterprojektet på Högskolan i Gävle saknar ännu så länge finansiering men under sommaren har superentreprenören Elon Musk via organisationen Future of Life Institute satsat 7 miljoner dollar i 37 olika projekt runt om i världen som på olika sätt ska arbeta för att skapa en säker artificiell intelligens i framtiden.

Future of Life Institute leds av den svenske fysikern Max Tegmark och stöds förutom av Musk också av Stephen Hawking och skådespelaren Alan Alda.

Jonas Ryberg

Mer om: AI

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer