Modellen som ska rädda regalskeppet Vasa

2014-09-26 10:14  

Arbetet med att utveckla en ny stöttning till Vasa är i full gång. En fullskalemodell av en del av skrovet testas just nu på KTH.

Regalskeppet Vasa ska finnas kvar till eftervärlden i tusen år till. Det är målet för alla som jobbar med skeppet. Men vaggan av stål som nationalklenoden vilar i ger inte det stöd som behövs. Det leder till att Vasa ändrar sin form.

– På sikt riskerar man krypbrott. Krypningarna i träet måste bromsas redan nu. Därför måste vi få reda på hur träet och alla förband beter sig, säger Anders Ahlgren, ingenjör på Vasamuseet.

I ett forskningsprojekt har en 3d-modell av skeppet skapats där simuleringar med finita elementmetoden kan köras.

För att verifiera att den stämmer med verkligheten byggde timmermännen på museet i våras en 10 ton tung fullskalemodell av en del av skrovsidan på undre batteridäck. För två veckor sedan transporterades modellen till labbet på Skolan för teknikvetenskap vid KTH.

Här ska nu träet vridas, böjas och bändas under stor belastning – allt för att efterlikna de krafter skeppets egenvikt utsätter nationalklenoden för.

När Ny Teknik kommer på besök har testerna med horisontellt verkande laster precis startat. Ivón Hassel, forskare vid Uppsala universitet, är testansvarig. Sakta ökar hon belastningen från 0 till 15 kN. På displayen framträder kurvor som visar hur träet rör sig i olika delar av modellen.

– Jag vill inte lägga på ytterligare last. Vi vill att modellen ska kunna användas till väldigt många olika tester framöver, säger hon.

Om två år ska projektet vara avslutat och de mekaniska egenskaperna hos Vasas trä- och timmerstruktur vara kartlagda. Målsättningen är att innan dess komma i gång med arbetet att designa och konstruera den nya stöttningen.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer