Mobilnätens tio skarpaste forskare

2016-02-17 05:00  

Ericsson har nästan 24 000 FoU-anställda.Tio av dem ligger bakom ungefär en fjärdedel av mobiljättens alla patent de senaste tre åren.

Bara under de tre senaste åren har Ericsson lagt ut 100 miljarder kronor på forskning och utveckling. För att få tillbaka mer av de höga FoU-investeringarna har bolaget sedan en tid en aggressivare patentstrategi med tuffare bevakning av patenträttigheterna.

Tillsammans med trenden att allt fler nya tillverkare behöver patentlicenser för att kunna koppla upp sina produkter till mobilnäten har den nya strategin fått stor effekt.

Sedan 2010 har patentintäkterna mer än trefaldigats, till 14,4 miljarder kronor under 2015. Det är mer än hela den hyllade svenska spelindustrin omsätter.

Ericsson har i dag licensavtal med ett hundratal företag. Häromåret betalade exempelvis Samsung drygt 4 miljarder kronor till Ericsson efter några års patenttvist. Och strax före jul var det Apple som fick lägga upp några miljarder. Hur många har inte offentliggjorts.

Den svenska mobiljätten har 23 700 FoU-anställda, varav 600 jobbar med forskning. De senaste tre åren har Ericsson fått 1 165 nya patent godkända världen över. Med hjälp av offentliga patentsökningar går det även att få fram vilka personer som varit mest framgångsrika. Det visar sig att tio forskare står för så många som 301 patent, enligt en analys av patentaktiviteten som Stockholmsföretaget Iamip gjort för Ny Tekniks räkning.

Denna hjärntrust av nio män och en kvinna ligger alltså bakom ungefär en fjärdedel av mobiljättens senaste patent (se faktaruta). Under samma treårsperiod fick Ericsson in 35 miljarder kronor på licensiering av sina patent.

Det är dock inte riktigt så enkelt som att de tio forskarna därmed ligger bakom en fjärdedel av patentintäkterna under de tre åren, alltså närmare 9 miljarder kronor.Ericsson avslöjar nämligen aldrig vilka patent som licensierats ut till andra bolag. Bolaget har totalt över 37 000 i sin patentportfölj. Men de som tagit sig in på topplistan här intill borde ha ganska lätt att tala för sig under kommande löneförhandlingar.

Daniel Larsson, 32 år och tvåa på listan, har 54 000 kronor i månadslön, berättar han i artikeln: Surfaren som gillar att snacka.

Toppar listan gör Jung-Fu Cheng från Taiwan. Arbetskollegerna på Ericsson Research i Silicon Valley kallar honom Thomas och titeln är senior specialist. För fyra år sedan var han en av tre som fick Ericssons utmärkelse ”Årets innovatörer”.

Han har en civilingenjörsexamen i elektronik från Taiwan och en doktorsexamen från Caltech i Los Angeles i USA. Han har forskat på alla de senaste mobilgenerationerna, nu senast på 5g, och varit mycket aktiv i den viktiga standardiseringsorganisationen 3GPP.

På listan finns bara tre från Sverige. Det märks att Ericsson blir ett alltmer globalt företag.

Tidigare, när nästan alla forskare var placerade i Sverige, var det lättare för den svenska mobiljätten att behålla sina toppkrafter. Det fanns få företag på hemmaplan som kunde erbjuda liknande uppgifter. Så när Huawei placerade en FoU-enhet i Kista för tiotalet år sedan blev Ericsson oroliga.

Vad gör Ericsson nu för att behålla sina skarpa hjärnor världen över?

– Jag gissar att du tänker på löner och andra belöningssystem. Och det är förstås viktigt. Men vi vet att avgörande för att behålla dem är intressanta arbetsuppgifter, och det kan vi erbjuda, försäkrar vd Hans Vestberg på Ny Tekniks fråga.

Men så enkelt verkar det inte vara. Tre av de tio på listan jobbar inte längre kvar.

Konstantions Dimou, som tidigare arbetade för Ericsson Research i Kista, har gått över till Intel i Silicon Valley, där han forskar på 5g och den nya antenntekniken som på engelska kallas massive mimo. Sairamesh Nammi från USA har lämnat Kista för ärkefienden Huawei i New Jersey, USA. Och den enda kvinnan, kinesiska Ying Zhang, som jobbat med virtuella nät för Ericsson i Silicon Valley under fem år, forskar numera på ungefär samma sak hos Hewlett Packard Labs.

Fotnot: Reservationen ”ungefär” avspeglar att några av de tio kan vara medförfattare till samma patent

Flest godkända patent världen över bland Ericsson-anställda 2013–2015

Namn Antal patent Forskningsområde Födelseland Arbetar på Ericsson i Började på Ericsson år

1. Jung-Fu Cheng 44 4g, 5g Taiwan San Jose, USA 1999

2. Daniel Larsson 39 4g, 5g Sverige Kista 2007

3. Mattias Frenne 38 4g, 5g Sverige Kista *) 2011 *) Tidigare jobbat för Huawei i Kista.

4. Bengt Lindoff 32 4g, 5g Sverige Lund 1998

5. Robert Baldemair 27 4g, 5g Österrike Kista 2000

6. Konstantinos Dimou 26 5g, mimo Grekland Kista *) 2009 *) Arbetar nu för Intel i Silicon Valley.

7. Sairamesh Nammi 26 5g, mimo USA Kista *) 2009 *) Arbetar nu för Huawei i Bridgewater, New Jersey.

8. Ying Zhang 25 SDN, molnet Kina San Jose, USA *) 2009 *) Arbetar nu för Hewlett-Packard Labs i Silicon Valley.

9. Chunlong Bai 24 Algoritmer - Kanada 2010

10. Eric Wang Yi Pin 20 5g, m2m Taiwan San Jose, USA -

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt