Digitalisering

Mobilen har sprungit om fasta telefonen

Fler väljer att ringa mobilt. Foto: Pontus Lundahl, Hasse Holmberg / Scanpix
Fler väljer att ringa mobilt. Foto: Pontus Lundahl, Hasse Holmberg / Scanpix

Svenskarna ringer nu för första gången mer i sin mobil än i den fasta telefonen.  Och antalet fasta abonnemang har minskat med en tredjedel på tio år. Allt enligt PTS senaste rapport Svensk telemarknad.

Publicerad

Nu har det hänt, rapporterar PTS.  Eller rättare sagt i början på maj i år. Då ringde svenskarna för första gånger mer med mobilen än med den gamla vanliga telefonen. Under första halvåret i år ringdes 11,0 miljarder minuter i mobilen, och 10,3 miljarder minuter i den fasta telefonen.

Av de 5 miljoner fasta abonnemang som finns i Sverige är över 1 miljon abonnemang på ip-baserad telefoni.  För tre år sedan var det hälften så många som föredrog den typen av abonnemang.

Att allt fler skippar sitt vanliga fasta telefonabonnemang är väl känt.  Men många blir nog ändå överraskade över hur fort det går.  Bara det senaste året har antalet vanliga telefonabonnemang minskat med 10 procent.  Och tittar man tio år tillbaka så har antalet telefoner minskat med en tredjedel.

PTS rapporterar också att Telia hade drygt 1 000 4g-abonnenter i sitt när den sista juni i år.

Att de mobila bredbandsabonnemangen ökar är också känt.  Enligt PTS med så mycket som 39 procent det senaste året. Nu finns 1,5 miljoner mobila bredbandsabonnemang.

Explosionen av mobildatatrafik finns det också siffror på i PTS-rapporten. Den har nästan fördubblats det senaste året. Ökningen är 88 procent. 

Antalet fasta bredbandsanslutningar har dock inte ökat alls, utan står kvar på 3 miljoner. Det är samma nivå som året tidigare.  De fasta bredbandsuppkopplingarna är alltså bara dubbelt så många som de mobila numera. Men folk har allt högre hastigheter i de fasta uppkopplingarna. Nu har nästan hälften ett abonnemang med 10 Mbit/s eller mer. För ett år sedan var andelen en tredjedel.