Mitt i rampljuset hos möbeljätten

2015-10-08 13:40  

Den populäraste arbetsgivaren bland kvinnor och en listplats upp bland männen. Ikea är årets raket i Ingenjörsbarometern. ”Här får jag hela tiden möjlighet att utvecklas”, säger Ikea-ingenjören Cecilia Sondell Banke.

Produktkrav: Hög kvalitet till ett vettigt pris och med en extremt hög säkerhet. Ska gå att säljas i miljoner exemplar över hela världen. Med de premisserna är det inte konstigt att ingenjörer ser Ikea som ett spännande företag. Och all utveckling sker från ett svenskt nav: huvudkontoret i Älmhult.

Cecilia Sondell Banke jobbar mitt i företagets omställning till smartare hem och energibesparingar. Som produktutvecklingsingenjör i avdelningen för belysning och Ikeas Home Smart-produkter är hon en kugge i hela arbetet med en ny lampa – från idé vidare till design, säkerhet, teknisk utveckling och själva tillverkningen.

– Det roliga är att ingen dag är den andra lik. Som teknisk projektledare sätter jag ramarna redan från början när vi tar fram nya produkter. Jag har ett särskilt ansvar för säkerheten i våra barnprodukter där det är extremt hårda lagkrav. Våra krav är dessutom ofta hårdare än de satta lagkraven, säger Cecilia Sondell Banke.

Hon beskriver sig som lite av en ”lampnörd” som då förstås hamnat på den perfekta arbetsplatsen. Redan under utbildningen till civilingenjör inom maskinteknik på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm satsade Cecilia Sondell Banke på inriktningen integrerad produktutveckling. Nu får hon använda kunskaperna i praktiken, varje dag.

– Vi jobbar med väldigt mycket nya tekniker, material och funktioner, det gör att vi också får vara med och driva fram nya metoder för att säkerhetstesta våra produkter. Det i sig är väldigt spännande. Dessutom är det roligt att få möjligheten att hela tiden vidareutvecklas och resa runt i hela världen för att säkra de tekniska lösningarna under processens gång.

Hon ser en annan viktig faktor för sitt val av arbetsplats: stor frihet under ansvar. Tillsammans med trygghet och goda värderingar.

– Jag är småbarnsmamma och att få vardagspusslet att fungera är väldigt viktigt. Här har jag friheten att kunna styra över min arbetstid. Jag kan gå tidigare för att hämta barnen på dagis och jobba klart hemifrån. Det känns inte som ett hinder att vara förälder, säger Cecilia Sondell Banke.

Ikea-koncernen

  • Ikea-koncernen har 315 varuhus i 27 länder.
  • Sortimentet består av cirka 9 500 produkter.
  • All utveckling sker på huvudkontoret i Älmhult. Det finns också en utvecklingsenhet i Shanghai, men där sker arbetet på uppdrag av det svenska kontoret.
  • 59 procent av tillverkningen sker i Europa.

Få senaste karriärnytt

Surfa till Ny Tekniks karriärsajt Ingenjörskarriär.se och gilla Ingenjörskarriär på Facebook!

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer