Miniproblemet: Tummen i hålet

2013-07-10 08:25  

Professor Göran Grimvall, vid KTH, ställer kluriga frågor till läsarna.

I boken 500 år av sillfeske, av Rolf Eriksson, berättas om när oljebåten Nynäs 9 gick till botten 9 januari 1958 norr om Göteborg. ”När de väl satt i livbåten upptäckte de att dyviken saknades. Arvid, som hade lovikkavantarna på sig, fick sätta tummen i hålet och fick därmed båten någorlunda tät”. Nu är frågan med vilken kraft han måste hålla emot vattentrycket.

Förra veckans miniproblem handlade om ljud. Det brukar sägas att ”i rymden (eller på månen) kan man inte höra någon skrika”. Tanken är att ljud inte fortplantas i vakuum.

Hur är det då i International Space Station, ISS?

Besättningen hör givetvis om någon av dem skriker, men kan det emellanåt vara nästan helt tyst i ISS, så att man kan höra sina egna hjärtslag?

Svaret är att det ligger ett ganska högt bakgrundsljud i ISS, i medel ungefär som i en personbil i trafik. Bland annat måste fläktar hela tiden hålla luften i rörelse, eftersom det inte i tyngdlöshet är någon naturlig konvektion. På nätet finns intressanta inspelningar att lyssna på. Sök på ”noise” och ”ISS.

Göran Grimvall

Mer om: ISS Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer