Tekniknyheter

Miljarder fattas till kostsam gruvstädning

Så här såg dagbrottet ut 2013. Brytningen görs i dag på 490 meters djup under markytan. Foto: Lars deWall
Så här såg dagbrottet ut 2013. Brytningen görs i dag på 490 meters djup under markytan. Foto: Lars deWall

De svenska gruvbolagen har inte råd att täcka saneringskostnaderna vid en eventuell nedläggning eller konkurs. Men Boliden slår tillbaka.

Publicerad

Enligt den statliga utredningen Statens gruvliga risker skulle bolagen behöva sätta av ytterligare runt fyra miljarder kronor, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

Gruvbolagen har i dagsläget lagt undan totalt 2,6 miljarder kronor för att klara av att stänga på ett miljömässigt sätt. Men det behövs 6,3 miljarder, enligt utredningen.

Ett aktuellt fall gäller Bolidens gruvor i Aitik och Garpenberg, där det saknas omkring 3 miljarder, enligt SVT Nyheter Västerbotten.

För att täcka kostnaderna och minska risken för att notan hamnar hos staten föreslår utredningen bland annat större marginaler i de avsatta pengarna.

Men att det skulle saknas medel för sanering i de båda gruvorna håller Klas Nilsson, kommunikationschef på Boliden, inte med om.

– Vad jag vänder mig emot är beskrivningen att det saknas pengar, säger han till TT och fortsätter:

– Skulle något hända med Boliden så finns bankgarantier på plats. Vi har de garantier som våra domstolar har ålagt oss att ha.