Miljarder är låsta i maskiner

2015-03-10 14:07  
Gunnar Skagerlind Foto: Mikael Kristenson

61 miljarder kronor kommer att bindas i maskiner och utrustning inom den svenska tillverkningsindustrin. Det visar en studie.

En studie från Siemens Financial Services (SFS) uppskattar att 6,2 miljarder euro binds upp i maskiner och utrustning inom den svenska tillverkningsindustrin mellan 2015 och 2018. Det motsvarar nästan 61 miljarder kronor, eller 0,35 procent av BNP. I Danmark och Norge uppgår samma siffror till 0,23 respektive 0,21 procent av BNP.

– Vi har mer tillverkningsindustri än danskar och norrmän men det är också lite av tradition inom svensk industri att man vill köpa och äga sin utrustning, säger Gunnar Skagerlind, försäljningschef för industrisektorn på SFS.

Kapitalet kan då inte användas till produktutveckling eller marknadsföring, vilket ger försämrad konkurrenskraft. Med nya kapitalregelkrav kommer dessutom tillgången till lönsam investeringskredit att begränsas.

– Och då blir det dyrbart för tillverkare att ha likviditet låst i direktköpt utrustning, säger Gunnar Skagerlind.

Och om någon säger: Klart att SFS säger det, de tjänar ju pengar på leasingavtal…?

– Det kan naturligtvis tolkas så. Men ofta kan kundens kapital faktiskt omsättas bättre än i att äga maskiner. Titta bara på tjänste­bilarna – det är ju ytterst få företag som äger sina bilar i dag. Därför att deras kapital gör större nytta i kärnverksamheten.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Få senaste nytt inom automation direkt i din mejl!

En gång i veckan landar vårt kostnadsfria nyhetsbrev om automation i din mejl. Välkommen att prenumerera här

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer