Militärens grova uniformflopp

2012-06-27 13:49  
För lite brunt - och för lite grönt. Amerikanska arméns kamoflageuniform smälter in för dåligt i olika miljöer. Foto: Us army

Den amerikanska militären har satsat 5 miljarder dollar på att ta fram det perfekta kamouflaget. En uppgift som skulle visa sig vara omöjlig att lösa.

Efter åtta år och fem miljarder dollar (32 miljarder kronor) har den amerikanska militären, the Army, lagt ned försöket att försöka klä sina soldater i ett "universalt kamouflagemönster", rapporterar Aol Defense.

Den gråa uniformen som USA:s militär bär är designad att väl smälta in i alla miljöer. Allt från ökensand till skog och stadsmiljöer.

Efter att flera soldater stationerade i Afghanistan vädjat om att få nya uniformer eftersom de syntes för bra mot den brundominerande miljön har armén nu gått med att ge dem en annan design som passar bättre.

Lika väl lottade är inte de andra stationerade soldaterna.

För överallt annars bär de amerikanska soldater de karaktäristiska gråa uniformerna. Det har resulterat i att amerikanska soldater i bland annat Thailand och Filipinerna numera byter ut sina gråa uniformer med hjälp av lokalbefolkningen till mer passande färgkombinationer. Detta för att bättre smälta in i den naturliga miljön som har mer inslag av grönt.

Problemet med den amerikanska militärens satsning på fem miljarder dollar var att projektet gick ut på att hitta det perfekta kamouflaget. Det vill säga en omöjlig uppgift.

- Begäret av att standardisera uniformen verkar ha tagit över förnuftet. Det är uppenbart att ett mönster som fungerar bra i djungeln inte fungerar särskilt väl i de flesta öknar, säger Loren Thompson, konsult inom säkerhetsindustrin, till Aol Defense.

Universalkamouflaget utvecklades under 2003-2004 då den amerikanska militären i vissa kretsar beskrivs ha drabbats av hightech-hybris.

Under samma period utvecklade armén the Future Combat System som utgjordes av lätta fordon som skulle fungera lika bra i alla typer av miljöer.

2009 la dåvarande försvarsminister Robert Gates ned projektet efter att 20 miljarder dollar tryckts in i forskningen utan att några större framgångar nåtts. Det enda som projektet faktiskt resulterade i var en fjärrstyrd robot.

I dag satsar den amerikanska militären på att fram rimliga produkter. Bland annats satsas nu pengar på tungt beväpnade fordon som ska kunna användas i stadsmiljöer.

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer