Microsofts mobil Lumia 930 har fått en smart kompis

2014-10-13 05:30  
Microsofts startskärm är ett problem i jämförelse med IOS och Android – även om den är snygg och funktionell. Foto: Anders Thoresson

NY TEKNIK TESTAR. Personligare och hjälpsammare. Det är två av de övergripande intrycken i senaste versionen av Microsofts Windows Phone. Ny Teknik har testat operativsystemet i en Lumia 930.

Apple har Siri. Google har Google Now. Och nu kan de som väljer en telefon med Microsofts mjukvara också prata med sina mobiler.

Cortana heter Microsofts smarta assistent. Och precis som kollegerna saknas kunskaper i svenska. Men eftersom jag gör bokningarna i min kalender på svenska blir svaret på frågan What do I have scheduled on Saturday? uppläst på någon slags svengelska. Men faktiskt ofta fullt begripligt.

Cortana hjälper också till att skicka sms, göra bokningar i kalender och hitta närmaste kafé och starta gps:en med färdinstruktioner dit. Det sista exemplet visar bäst när man har störst nytta av Cortana: bakom ratten i bilen. Eftersom svenska ännu inte är ett språk som går att använda är glädjen av assistenten annars begränsad. Det mesta går helt enkelt snabbare att göra via pekskärmen.

Om Cortana är den stora funktionen som går att sortera in i facket för hjälpsammare finns det fler. Bättre notifieringar är ett exempel. Och precis som Apple har Microsoft valt att ta efter det upplägg som först dök upp i Android: svep ned med ett finger från överkanten av skärmen för att öppna en rullgardinsmeny med information som du missat eller för att komma åt snabbinställningar till några av telefonens funktioner. Det är inget nytt upplägg, men det fungerar bra.

Wifi Sense, för automatisk uppkoppling till trådlösa nätverk, och Data Sense, för att spara dyrbar datatrafik, och Battery Saver, för att bland annat hantera vilka appar som får köra i bakgrunden, är tre andra exempel på funktioner som ska underlätta vardagen för användaren. Och möjligheten att koppla ihop telefonen med pekplatta och dator som kör Windows för att synkronisera bland annat lösenorden i webbläsaren.

Vad gäller det personliga så innefattar det i första hand nya sätt att arrangera kvadraterna och rektanglarna, vilket är nog så viktigt för att få telefonen att kännas som sin egen.

Enligt analysföretaget IDC hade Windows Phone 2,5 procent av den globala marknaden för smarta telefonen under andra kvartalet i år. Den siffran ska jämföras med 3,5 procent för ett år sedan. Om Microsofts köp av Nokias telefoner kan innebära några stora förändringar i utvecklingen återstår att se.

Ser man bara till de tre olika operativsystemen finns hösten 2014 egentligen inget som motiverar den stora skillnaden. Windows Phone 8.1 är bra.

Utmaningen för Microsoft är att få folk att börja använda det. Och då är det givetvis ett problem att de två konkurrenterna hunnit bli så mycket större. Att byta från IOS eller Android tar emot, köpta appar och vana utgör stora inlåsningseffekter.

Och kanske är även Microsofts startskärm ett problem. Det fyrkantiga utseendet är snyggt och funktionellt. Frågan är bara om det skrämmer bort fler än det lockar. Kanske ser det för annorlunda ut när man jämför alternativen i butiken?


Gilla Ny Teknik på Facebook!

Windows Phone 8.1

Tummen upp

  • De nya funktionerna för notifieringar.
  • Cortana som gör det möjligt att röststyra telefonen.
  • Den övergripande känslan i operativsystemet.

Tummen ned

  • Cortana förstår inte svenska.
  • Tillvänjningen för den som kommer från Android eller Iphone.
  • Bredden i app-butiken.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer