Microsoft: Maskiner bäst på bild

2016-01-19 05:00  
Microsofts Harry Shum diskuterar ai med Googles Ray Kurzweil. Foto: Jonas Borg / Nobel Media

Artificiell intelligens, ai, blir allt viktigare för världens it-jättar. Microsofts forskningschef Harry Shum uppskattar att en tredjedel av de anställda på hans avdelning redan arbetar med ai-relaterad forskning.

Googles ai-expert Ray Kurzweil har fått mycket uppmärksamhet för sin spådom att maskinerna kommer att vara människans jämlikar när det gäller intelligens redan år 2029. Hans kollega på konkurrenten Microsoft, Harry Shum, tror också att vi kommer att skapa intelligenta maskiner, men är mer försiktig med att sätta ett datum.

– Jag skulle säga att det är fram mot slutet av det här århundradet som vi kommer att få se väldigt intelligenta system, säger Harry Shum till Digital Teknik.

Orsaken till att han och många andra inom området är positiva just nu är att det skett flera stora genombrott de senaste åren, bland annat när det gäller maskinernas förmåga att tolka mänskligt tal och känna igen vad som finns på bilder. Just tal och att tolka språk har varit viktigt för Microsoft sedan företaget öppnade sin forskningsorganisation på 90-talet.

– Vi har alltid trott mycket på taligenkänning, men vi har haft problem med att bygga breda produkter som baseras på det. Diktering har varit en sådan produkt, men det visar sig att användare som kan använda ett vanligt tangentbord inte tycker att diktering är speciellt effektivt. Men med mobiltelefonen har det plötsligt blivit stort.

När det gäller att känna igen tal så kommer maskinerna inom bara några år att vara lika duktiga som vi människor, enligt Shum. Även när det gäller att beskriva vad som finns på en bild är maskinerna på god väg att slå oss.

– På vissa områden slår vi redan människan när det gäller bildigenkänning, säger Harry Shum.

Det finns områden som är betydligt svårare. Kan en dator till exempel fungera som en psykolog?

– För många saker vet vi inte hur vi kan mäta framgång. Vi famlar fortfarande i mörkret och vet inte hur vi ska formulera frågan. Men vi ser att vi i dag har haft framgångar på områden där vi för 50 år sedan inte heller visste hur vi skulle formulera oss, säger Harry Shum.

 

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt