Metod saknas att fastställa zikainfektion

2016-02-25 05:00  
Annelies Wilder-Smith.

Den snabba spridningen av zikaviruset i Latinamerika och den möjliga kopplingen till fosterskador och nervskador förbryllar forskare.

– Det viktigaste är att utveckla verktyg som kan diagnostisera både nuvarande och tidigare infektioner. Utan det kan vi inte bevisa att det finns en koppling mellan zika och fosterskador. Än så länge har vi bara väldigt starka indikationer, säger Annelies Wilder-Smith.

Hon är gästprofessor vid Umeå universitet och har de senaste åren lett forskarnätverket Denguetools, som nu ställer om sitt arbete för att i stället rikta in sig på zika.

Metoden som används i dag har dels svårt att skilja mellan zika och dengue, och dels kan läkare inte upptäcka om någon har varit infekterad tidigare, till exempel under en graviditet. Annelies Wilder-Smith hoppas att ett nytt diagnosverktyg ska finnas klart inom ett par månader.

Viruset sprids med samma mygga som sprider dengue. Enligt Annelies Wilder-Smith kan man anta att zika kommer att sprida sig till de platser där utbrott av dengue förekommer. Det gör också att forskning kring hur dengue sprids längs vanliga flygrutter också kan användas.

– Det är nästan säkert att det kommer att sprida sig till Asien, och risken finns att vi då ser ännu värre utbrott där eftersom spridningen av dengue är större där.

Ytterligare ett mysterium är varför zikaviruset orsakar så stora problem i Brasilien trots att det är ett virus som varit känt sen fyrtiotalet och som tidigare har betraktats som ganska harmlöst. En teori är att viruset som nu sprids är en ny och farligare variant.

– Vi vet ännu inte om det är en muterad variant som sprider sig i Latinamerika, men antagligen kommer vi att få svar på det inom några dagar eller veckor, säger hon.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Torill Kornfeldt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL