”Mer forskning behövs för att säkra slutförvar”

2012-06-14 07:31  

(Uppdaterad.) Den svenska ansökan om slutförvar av kärnavfall duger. Men betydligt mer forskning behövs inom kritiska säkerhetsområden. Det anser en expertgrupp, utsedd av OECD:s kärnenergibyrå.

Hur ska det svenska kärnavfallet ska slutförvaras i framtiden? En grupp av internationella forskare, som arbetat på uppdrag av OECDs kärnenergibyrå Nea (Nuclear Energy Agency) lämnade på onsdagen in en 130-sidig rapport angående Svensk kärnbränslehanterings ansökan om det framtida slutförvaret av svenskt kärnavfall.

Granskningen är viktig eftersom ansökan tar upp både val av metod och plats liksom aspekter som rör den långsiktiga säkerheten kring den radioaktiva strålningen

Ansökan bedöms i princip uppfylla kraven även i internationella sammanhang, men den behöver förbättras, anser gruppen som leds av tysken Michael Sailer, från ÖKO-institutet i Tyskland.

-Det man säger är att ansökan, i det här skedet, duger, kommenterar Björn Dverstorp, myndighetsspecialist på Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

Samtidigt efterlyser experterna mer forskning på flera tunga områden som har med den framtida säkerheten att göra.

Man anser bland annat att SKB bör:

- Fördjupa studierna av tektoniska deformationszoner.

- Samla mer data om grundvattnets sammansättning över lång tid.

- Öka forskningen kring risken för jordbävningar och hur de kan påverka tekniska system och behållare.

- Bör fördjupa studierna kring olika kommersiella typer bentonitleror, som ska omge kopparkapslarna med kärnavfall.

- Samla mer resultat från forskning kring kopparkorrosion i syrefria miljöer med mera.

Förvånar det dig att de kräver så mycket mer forskning?

-Nej, det kommer att krävas ett fortsatt, löpande faktainsamlings- och forskningsarbete framöver, säger Björn Dverstorp.

SSM kommer i juni att få in ytterligare 30 rapporter, som alla granskar slutförvaret ur olika aspekter. Samtidigt har ansökan skickats på remiss till ett 70-tal instanser.

Ansökan lämnades in den 16 mars 2011, och granskas nu inledande av SSM.

Strålsäkerhetsmyndigheten ska lämna sitt yttrande om ansökan till miljödomstolen i november i år.

Yttrandet ska ligga till grund för nästa steg, som innebär att regeringen ska bedöma om man kan ge klartecken till SKB att börja bygga anläggningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer