Mehmet Kaplan tänker inte ändra stopplagen

2015-01-28 07:15  
Mehmet Kaplan. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Stopplagen drevs igenom av den förra regeringen och fick hård kritik bland annat från Miljöpartiet. Men den nye, miljöpartistiske bostadsministern Mehmet Kaplan har inga planer på att riva upp lagen.

Stopplagen, som förbjuder kommuner att ställa hårdare energikrav på nya byggnader än Boverkets byggregler, har kritiserats från flera håll, främst från kommuner som tycker att de hindras i sitt arbete att driva på hållbarhetsutvecklingen.

När Mehmet Kaplan höll ett av sina första tal som bostadsminister fick han frågan hur han såg på frågan om enskilda kommuners rätt att gå före i utvecklingen.

– Vi räds inte den utvecklingen, tvärtom tror vi att det handlar om en gummibandsprincip. De som drar gör ett hårt arbete, svarade han då.

Uttalandet återgavs på nyteknik.se, vilket fick den moderata politikern Ewa Thalén Finné att reagera. I en interpellationsdebatt i förra veckan frågade hon Mehmet Kaplan om han tänker ändra i plan- och bygglagen så att kommunala särkrav blir tillåtna igen.

Men beskedet från bostadsministern var att inga lagändringar är aktuella i dagsläget.

– När lagar tas i riksdagen är det oerhört viktigt att det inte sker lättvindigt, så att aktörerna kan räkna med att när en lag tas, trots en relativt liten majoritet, så gäller den framöver, svarade Mehmet Kaplan.

Samtidigt påtalade han att kommunerna fortfarande har möjlighet att ställa hårdare krav när de agerar byggherre eller fastighetsägare, samt att ett arbete är igångsatt för att ta fram energikrav för nära noll energi-hus, som kan komma att påverka Boverkets generella byggregler.

Ny Teknik har sökt men inte fått tag på bostadsministern. Vi fortsätter att söka honom – läs på nyteknik.se hur han svarar på våra frågor.Följ Ny Teknik på Facebook!

Linda Nohrstedt

Mer om: Mehmet Kaplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer